JAKA PROMJENA NA VRATIMA: OLUJNA BURA S ORKANSKIM UDARIMA, SNIJEG U VIŠEM GORJU


S početkom studenog čini se da je priroda napokon odlučila biti u skladu s kalendarom. Stiže nam izrazita promjena vremena o kojoj smo već pisali, ali evo još nekih detalja.

Nstabilno polje iz Sredozemlja polako se premješta prema Italiji gdje se idućih sati očekuje formiranje ciklone.
Kiše do sada u PGŽ i nije nešto previše palo, većinom koji milimetar ili ništa, dok je jedina iznimka Platak koji završava dan sa 8 mm kiše.

Kad ciklona dođe nad Italiju, to će značiti i jačanje oborina. Tijekom subote najviše kiše može dobiti riječko područje sa zapadnim dijelom Gorskog kotara, dok će najmanje kiše pasti na jugu regije. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak na većini područja. Zbog južine, temperature visoke i do 20°C na Kvarneru, a u Gorskom kotaru između 10 i 14°C.

Nedjelja veći dio dana također oblačna i kišovita, s time da s prolaskom fronte lokalno može biti izraženijih grmljavinskih nestabilnosti posvuda. Temperature će početi osjetno padati, pa u noći na ponedjeljak i dio ponedjeljka u Gorskom kotaru iznad 900 ili 1000 metara može padati i snijeg, dok će na nižim područjima padati kiša.
Do jačanja oborina u poslijepodnevnim satima nedjelje doći će zbog produbljivanja ciklone nad Italijom koja će do kraja dana odmaknuti prema jugu Jadrana.
Na Kvarneru će tada zapuhati jaka do olujna bura s orkanskim udarima (slika: model Aladin/HR), a slično se očekuje i u Gorskom kotaru. Zahladit će, u Gorskom kotaru tijekom ponedjeljka između 0 i 4°C, na obali uglavnom 5 do 10°C, a na jugu iznad 10°C.
Na Kvarneru još u prvom dijelu ponedjeljka promjenjivo vrijeme uz mogućnost oborina, zatim se očekuje stabilizacija do petka uz temperature primjerenije dobu godine.
Za Gorski kotar nema konkretnije stabilizacije, jer već u srijedu moguće su nove oborine, a u noći na četvrtak iznad 1100 metara može pasti malo snijega.
Konkretnije oborine u Gorskom kotaru vide se pred idući vikend, a prema današnjim materijalima tada bi snijeg mogao zabijeliti Gorski kotar.

Rijeka, Goran/RIMETEO

Sličan sadržaj