Japan u pripravnosti zbog novih tropskih sustava / Mogućnost tropske aktivnosti i u Atlantiku

gl_sst_mm

Pogled na kartu tropske aktivnosti na oceanima, otkriva da je prilično gužvovito, ali bez neke veće prijetnje za kopno.

Nakon što se na istočnom Pacifiku raspao uragan Hernan, sve su oči uprte u budući tajfun Halong. Istočna Azija tako nakon tajfuna Matmoa ima novu prijetnju. Halong je za sada tropska oluja stalne brzine vjetra od 100 km/h.
Ovo veliko polje sniženog tlaka zraka trenutno se nalazi stotinama kilometara daleko od najjužnije točke Okinawe, a već sada Filipini osjete utjecaj oog sustava kroz obilne pljuskove s grmljavinom i pojačan vjetar.
S pomicanjem Halonga u smjeru Ryukyu otočja, očekuje se njegovo daljnje jačanje na tajfun 1. kategorije, koje je trenutno onemogućeno zbog vjetra u višim slojevima atmosfere.
Zbog veličine ovog sustava već tijekom petka se očekuje utjecaj oluje na Ryukyu otočju, a zatim i na otoku Kyushu.
Dok će Tajvan biti pošteđen ovog sustava, istočni dio može dobiti poneki jači pljusak, kako se centar oluje bude premještao preko Ryukyu otočja.
Utjecaj Halonga osjetit će se u istočnoj Kini, Južnoj Koreji te posebno Japanu, gdje lokalno može pasti i preko 300 mm kiše.

Tropska oluja Halong nije jedina oluja na oceanima. Na središnjem Pacifiku postoje dva područja sniženog tlaka zraka, a na istočnom Pacifiku tropska depresija Genevieve. Ipak sve je to bez nekog većeg potencijala za buduće jače razvoje.

Na Atlantiku iznimno siromašna sezona u tijeku. Jedini vrijedan sppomena bio je uragan Arthur koji je pogodio isočnu obalu SAD-a i Kanade potkraj lipnja.
Potom je uslijedio gotovo puni mjesec zatišja, da bi se 21. srpnja na središnjem Atlantiku pojavila tropska depresija, osuđena na propast zbog suhog zraka i vjetra u višim slojevima, što se i dogodilo 23. srpnja.
Međutim, spomenuto polje nije se potpuno raspalo. Uspjelo je preživjeti nepovoljno područje i sada nastavlja svoj put u smjeru sjeveroistoka, tj. u toplije vode.
Dođe li do daljnjeg razvoja dobit ćemo tropsku oluju Berthu koja bi mogla pogoditi Karibe.

Dijelovi Kariba očajnički trebaju kišu. Primjera radi, u Portoriku je palo 2/3 potrebnih oborina u 2014. godini. Još nije ponata točna putanja buduće Berthe, jer ovisi o svojoj snazi. Ako bude presnažna proći će istočnije od Kariba, dok slabiji sustav znači i zapadniju putanju.

Ovako tiha sezona na Atlantiku do sada nije neuobičajena, jer se tropi jače bude tek sredinom kolovoza. Tada je more najtoplije, a nepovoljni učinci razvoju tropskih sustava obično izostaju.

Sličan sadržaj