Pregled dosadašnjeg dijela sezone uragana na Atlantiku

Kretanje dosadašnjih oluja na Atlantiku. Izvor: wikipedia

Datum službenog početka sezone uragana na Atlantiku je ove, kao i prošlih godina, bio određen od strane Svjetske meteorološke organizacije (tj. WMO Hurricane Comittee) za  1. lipnja.

No, ta odluka ne znači nužno da se oluje ne mogu pojaviti i van tog perioda. Da će se to vjerojatno i dogoditi u 2021. moglo se vidjeti iz prognoza američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC) već sredinom svibnja, a početkom treće dekade mjeseca bilo je izvjesno formiranje jednog takvog sustava.

Izvor: NHC

22. svibnja 2021. formirana je i prva imenovana oluja ove godine na Atlantiku.

Nastala je otprilike tjedan dana ranije negoli je to uobičajeno, ~320km sjeveroistočno od otočja Bermuda, sa centralnim tlakom zraka od 1006 hPa i maksimalnim stalnim vjetrovima oko 75 km/h kategorizirana je kao subtropska oluja te dobila ime Ana.

Njezin intenzitet je bio slab a sama oluja se brzo raspala te po dostupnim podacima nije prouzrokovala značajnu štetu.

Oluja Ana. Foto: NASA

Sljedeći sustav, koji se formirao 15. lipnja dobio je ime Bill. Bio je nešto jači sa svojim stalnim vjetrovima do maksimalnih 95 km/h i centralnim tlakom  998 hPa, no i on je relativno brzo oslabio i napravio tranziciju iz tropske oluje u tropsku depresu sljedeći dan.

Oluja Bill. Foto: NOAA/RAAMB/CSU

Nakon Bill-a, na redu su bili Claudette (nastala 19. lipnja) i Danny (nastao 28. lipnja). Oba sustava su bila u kategoriji tropske oluje i oba su imala kontakt sa obalom SAD-a. Podaci kažu da je najmanje 14 osoba smrtno stradalo u Alabami zbog tornada koje je uzrokovala Claudette, a jugoistok kontinenta dobio je uz ponegdje jak vjetar i obilnije količine padalina. Osim toga je zabilježena i materijalna šteta, prvenstveno zbog vjetra i poplava, ali ponegdje i nestanak električne energije zbog udara munja.

Putanje oluja Claudette (gore) i Danny (dolje). Grafika: Fleur De Odile

Do sada najjača oluja u 2021. što se tiče Atlantika je Elsa. Formirala se 01. srpnja 2021. 500-tinjak km sjeveroistočno od Gvajane. Elsa je najranija peta imenovana oluja od kada postoje zapisi za Atlantik.

Izvor: NHC

Iako se prognoziralo da će Elsa zadržati jačinu tropske oluje, ona je 02. srpnja 2021. unaprijeđena u kategoriju 1 uragana (CAT 1).

Ono što je zanimljivo je da se Elsa kreće velikom brzinom i da je vrlo brzo ojačala. U jednom trenutku se premještala brzinom od 47 km/h, što je rekordno za to geografsko područje. Po svemu sudeći Elsa je sa maksimalnom stalnom brzinom vjetra od gotovo140km/h i jedna od najjačih nastalih do 02. srpnja na tom području (jače oluje su se obično događale kasnije). Po nekim podacima jedino su dvije oluje u 1933. godini imale sličnu ili veću brzinu vjetrova do tog datuma.

Grafika koja prikazuje povijesne ranosezonske oluje za Karibe do 2020. Izvor: NOAA

Ulaskom dublje u Karipsko područje Elsa je malo oslabila te je opet kategorizirana kao tropska oluja. Oluja je još u tijeku i trenutno se njezin centar nalazi sjeverno od Kube. Očekuje se prelazak preko Kube pa prema Floridskom poluotoku u slijedećim satima tj. danima.

Uragan Elsa 02.srpnja 2021. Foto: NOAA
Elsa u infracrvenom spektru 04.07.2021. sa prikazom zabilježenih munja (GOES-16 satelit)

Osim gornjih, pomalo čudno “dijete” olujnih sustava se pojavio malo ranije od Else na južnoj hemisferi tj. Atlantiku ispod Urugvaja. Naime, na južnoj polovici našeg planeta  je praktički sredina zime pa je time ta pojava još neobičnija. Oluja je u jednom trenutku čak razvila karakteristično “oko” u svom središtu, vidljivo na donjoj satelitskoj slici.

Foto: GOES-17/NOAA

Brazilska mornarica ovaj sustav imenovala je Raoni. U svom kratkom životnom vijeku ta subtropska oluja donijela je na udare jak vjetar (102 km/h) i kišu pojedinim dijelovima Urugvaja i južnog Brazila (npr. Punta Del Este). Kako je polako odmicala od kopna (nije niti imala tzv. landfall), tako je i slabila te doživjela disipaciju. Raoni je bio praktički na rubu da bude karakteriziran kao uragan!

Donja grafika CPTEC/INMET 29.06.2021. prikazuje polja tlaka zraka na području Južne Amerike te istaknutu oluju Raoni

Što se tiče akumulirane ciklonske energije (ACE) koja služi kao skala/prikaz koliko je energije tropski/subtropski ciklon “potrošio” tijekom svog trajanja, ona za sada u 2021. iznosi 7.2 za područje sjevernog Atlantika.

Grafika na osnovu NHC/CSU podataka

Kao zaključak se može ustvrditi da je nakon rekordne 2020. i sezona uragana na Atlantiku 2021. počela sa svojim rekordima, rano te poprilično zanimljivo.

N.V.

Sličan sadržaj