Vrlo vruće do petka, temperature mogu prelaziti 35 °C

izvor : DHMZ

Ovaj je vikend Rijeci i okolici podario dugo očekivanu kišu koja je spasila situaciju suše u čitavoj PGŽ. Palo je između 20 – 60 mm, lokalno manje ili više, a zemlja će s ovoliko vode moći preživjeti i novi toplinski val koji nam stiže u ovome tjednu.

Sinoptička situacija

Trenutno nas „pritišće” oslabljena anticiklona glavninom smještena na sjeveru Afrike, a svojim se grebenima povremeno uzdiže i do našeg područja. Na Atlantiku imamo Azorsku anticiklonu koja je svoj greben uzdigla prema Grenlandu pri čemu ponovno dolazi do stvaranja bloka na Atlantiku. Ipak, prije tog uzdizanja jedna se ciklona uspjela probiti s Atlantika prema Europi, a trenutno se centrom nalazi kod Engleske te tom području osigurava osvježavajuće pa čak i hladno vrijeme. Još se jedna anticiklona smjestila na granici s Rusijom, no za razliku od ostalih, ova će se na tom području zadržati barem do kraja tjedna te će svojim položajem imati funkciju odbijanja ciklona sjevernije prilikom ulaska u središnju Europu.

Naše je područje tek ušlo pod utjecaj anticiklone koju smo spomenuli na početku teksta, no glavni „krivac” za izraženo zatopljenje možemo prepisati jedinoj cikloni u okolici koja će svojom frontom zahvatiti područje Španjolske i Francuske, no ne i dalje pa će takva situacija biti idealna za pokretanje jugozapadnih vjetrova sa sjevera Afrike. Time će se potaknuti uzdizanje topline kao i relativno suhog zraka prema nama pa će i ovo zatopljenje proći u stabilnom tonu.

Za razliku od prethodnog zatopljenja, ovo će biti dosta kraćeg intervala, no moguće i nešto intenzivnijeg dok nam predah od vrlo vrućih dana stiže vjerojatno već u petak i za vikend kada bi se fronta od one početne ciklone uspjela probiti i do središnje Europe te Alpa. Što se tiče kiše i dalje je upitno koliko bi s frontom u petak mogla biti nestabilna atmosfera te da li će ostatak vikenda proći suh, no zasad je sigurno da će nakon kratkotrajnog zatopljenja doći i zasluženo osvježenje.

Prognoza vremena

Utorak na čitavom području uz pretežno vedro vrijeme. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 14 – 19°C, samo uz more do 21°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 27 – 32°C dok u Gorskom kotaru 24 – 29°C.

U srijedu slično kao u utorak, potpuno vedro čitav dan. Puhat će slab povremen vjetar južnih smjerova, navečer mirno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, lokalno do 23°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Tijekom dana na Kvarneru 29 – 34°C, a u Gorskom kotaru 26 – 31°C.

Četvrtak će biti najtopliji dan u ovome tjednu, do sredine dana pretežno vedro, a zatim uz povremenu visinsku umjerenu naoblaku. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, uz more do 28°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C. Tijekom dana na Kvarneru 31 – 36°C, lokalno stupanj više, a u Gorskom kotaru 27 – 32°C.

Prikaz temperatura sredinom četvrtka za vrijeme vrhunca toplinskog vala. Izvor : Istramet.

Od petka osjetno svježije, no temperaturno će i dalje biti malo više od prosjeka za doba godine.

Sličan sadržaj