Smeta vam gluten? Možda je tome uzrok kiša!

Zašto je sve više ljudi na svijetu alergično na gluten i pšenicu? Većina ih za to krivi promjene u procesu proizvodnje, no postoji studija koja je za sve okrivila – kišu!

Naime, pšenica koja raste u periodu intenzivnijeg padanja kiše ima više glutenskog proteina te posebno glutenina, glavnog uzročnika netolerancije i osjetljivosti na gluten.

Znanstvenici sa instituta u Leibnitzu testirali su uzorke čuvane 120 godina i otkrili da postoje vrlo male razlike u sadržaju glutena, a moderni uzorci imaju tek nešto manje proteina u odnosu na one stare 100 godina.

Razine gliadina, jednog od pšeničnih proteina pale su za 18 posto, a sadržaj glutenina porastao je za 25 posto. To je posebno bilo izraženo u uzorcima uzgajanima u periodu intenzivnih kiša.

Znanstvenici su otkrili da je najveći faktor koji utječe na razinu glutenina upravo kiša. No, da bi to bilo sto posto potvrđeno, potrebno je provesti brojna istraživanja, među kojima i utjecaj kiše na žitarice kroz prošlost, savjetuju znanstvenici iz Lebnitza.

Sličan sadržaj