Još jedan promjenjiv tjedan s temperaturama višim od prosjeka

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ
Prikaz odstupanja srednje dnevne temperature za Rijeku. Siva linija označava prosjek 1991 – 2020, a crna linija označava srednje dnevne temperature. Vidljivo je odstupanje od prosjeka do prve crvene linije, odnosno prve standardne devijacije.

Duboka i intenzivna ciklona koja je u ponedjeljak uzrokovala obilnu, lokalno i ekstremnu kišu, odmaknula se daleko od našeg područja (trenutno kod Grčke) pa smo ušli pod utjecaj sjeveroistočnog visinskog strujanja koje je brzinski otjeralo oblake i podarilo predivan sunčan dan u utorak na širem području PGŽ. Riječko je zaleđe skupilo najviše oborina, a prema neslužbenim podacima (s amaterskih meteo stanica) palo je 100 – 190 mm kiše dok je na ostatku područja zabilježeno uglavnom 30 – 80 mm kiše od te ciklone. U Gorskom kotaru je pred kraj oborina palo i malo snijega 3 – 15 cm, a zabijelio je i vrh Učke.

Obilna kiša pala je i u ostatku Hrvatske, kao i snijeg u planinama, no zima će u ovome tjednu ipak nastaviti putem kakvim je išla i u dosadašnjem dijelu sezone.

Sinoptička situacija

Nad Atlantikom i Skandinavijom i dalje dominiraju duboki ciklonalni sustavi koji propuhuju središnju Europu toplim zapadnim visinskim vjetrovima bogatim vlagom, a nasuprot tih sustava na području Azora nalazi se prostrana anticiklona koja proteže svoj greben (G) prema središnjoj i južnoj Europi i time „štiti” naše područje od izravnog utjecaja zapadnog visinskog strujanja s Atlantika.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. A – anticiklona, C – ciklona, G – greben anticiklone, plava linija predstavlja granicu grebena anticiklone pri čemu je vidljivo da greben pokriva i naše područje te time štiti od izravnih prodora hladnog zraka, a samim time i ciklona. Izvor : Meteociel

Ciklona koja se nalazi zapadno od Norveške utječe na spuštanje nešto hladnijeg zraka sa sjevera Atlantika prema središnjoj Europi, no taj će malo hladniji zrak već tijekom današnjeg dana proći sa sjeverne strane Alpa pa time sekundarna ciklona kod Genove neće biti potencirana. Prelijevanjem hladnog zraka preko sjeverne strane Alpa na istočni rub doći će do spoja s toplim mediteranskim zrakom koji struji po južnoj strani Alpa, a daljnjim spuštanjem hladnog zraka preko našeg područja nastat će slaba oborinska fronta koja bi tijekom četvrtka ujutro trebala uzrokovati prolaznu kišu, a u višem gorju i snijeg.

No, brzinskim odmakom hladne fronte dalje prema Grčkoj ubrzo ćemo ponovno ući pod toplo zapadno strujanje pa će stabilizacija nakon fronte biti samo kratkog karaktera.

Nova ciklona s Atlantika ponovno će pokušati spustiti nešto hladniji zrak prema središnjoj Europi već tijekom petka, no zbog i dalje prisutnog anticiklonalnog grebena (G) i ta će fronta proći sjevernom stranom Alpa donoseći također tek prolazne slabe oborine i dosta naoblake.

Sinoptička se situacija počinje mijenjati za vikend kada će na zapadu Atlantika doći do jačanja nove anticiklone koja će potisnuti Azorsku anticiklonu i pomaknuti greben (G) prema jugu Mediterana. To će otvoriti mogućnost da se duboke ciklone sa sjevera Atlantika krenu spuštati u niže krajeve prema središnjoj Europi što će dovesti do jačanja jugozapadnog visinskog strujanja krajem tjedna, a također potaknuti i spuštanje osjetno hladnijeg zraka sa sjevera Europe. Time bi kraj tjedna trebao proći također uz dosta naoblake, a nova kiša koja bi od nedjelje mogla prekriti sjeverni Jadran trebala bi biti uvod u novu ciklonu u narednom tjednu, no više o tome čitajte u sljedećoj tjednoj prognozi u nedjelju.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda do sredine dana pretežno vedra, a zatim uz umjerenu visinsku naoblaku dok navečer stiže potpuno naoblačenje na čitavom području. Još do popodne na istoku i jugu Kvarnera uz umjerenu buru i sjeverac s jakim udarima, a zatim mirno kao i na ostatku područja. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke do 1°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Četvrtak do sredine dana oblačan, a zatim slijedi brzinsko razvedravanje. Tijekom noći i ranog jutra izgledna je prolazna slaba kiša, a u višem gorju iznad 700 m.n.v. i slab snijeg. Tijekom noći i jutra slab sjeverac i bura dok na istoku Kvarnera umjeren s jakim udarima, a zatim slabljenje vjetra i uglavnom miran ostatak dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, u zaleđu Rijeke do 3°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Prikaz ukupne količine oborina od fronte u četvrtak ujutro. Vidljiva je tek neznatna količina, a samo lokalno do 2 mm. Izvor : Istramet
Prikaz udara bure u četvrtak ujutro. Bura će intenzivno puhati samo na istoku Kvarnera, a lokalno će udari prelaziti jake. Izvor : Istramet

Petak već od jutra uz umjerenu do potpunu naoblaku, a kraća sunčana razdoblja moguća su sredinom dana ponajprije na Kvarneru. Navečer je moguća mjestimična slaba kiša ili rosulja. Do sredine dana mirno, a zatim postepeno jačanje jugozapadnjaka u gorju na umjeren te slabog juga na Kvarneru. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, u zaleđu Rijeke do 4°C, a u Gorskom kotaru od 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Subota slična petku, tijekom dana su moguća i kraća sunčana razdoblja, no uglavnom oblačno, a navečer jače naoblačenje. Temperaturno također slično petku.

Nedjelja vjerojatno oblačna uz postepeni nailazak novih oborina, detaljnije čitajte u trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj