JOŠ JEDNA BURNA NOĆ ZA NAMA / U PRVOM DIJELU SRIJEDE ZAVRŠNA “EPIZODA” OVE PROMJENE

Niti protekle noći nismo u PGŽ bili pošteđeni grmljavinske aktivnosti i ponekog pljuska, a sve je pokrenuto zahvaljujući sustavu olujnih oblaka južnije od Pule, koji su u jugozapadnoj struji kako je noć odmicala došli i do Kvarnera. Nisu to bile neke jake oborine kao što je bio slučaj prije, ali opet noć nije prošla bez lokalnih nestabilnosti.

Općenito govoreći palo je do 10 mm kiše. Do sada u kolovozu u Rijeci je palo 76 mm kiše, gotovo sve u ovoj promjeni vremena (prosjek 98 mm). Mali Lošinj do sada u kolovozu ima 33 mm, Rab 55 mm, a Parg kod Čabra 78 mm. Rijeka i Mali Lošinj, ako bi ovako ostalo su što se oborina tiče u zoni “normalno”, dok je Parg “sušan”. Rekli smo “ako ostane ovako”, ali neće tako ostati.

Trenutno je na prostoru PGŽ došlo do prolaznog razvedravanja što je pogodovalo porastu temperature koje se u 14h kreću od 17 do 19°C u Gorskom kotaru, dok je na Kvarneru od 22 do 28°C. Razvedravanje će potrajati do večernjih sati, kada prema kasnoj večeri očekujemo ponovni porast naoblake, što je znak da nas u prvom dijelu srijede očekuje nova kiša.

U ovim trenucima, na pregledu satelitske snimke vidljivo je kako nam s Apeninskog poluotoka stiže nova porcija, glavninu koje će dobiti Dalmacija, ali se očekuje da će oborine doći i do našeg područja, posebno južnih otoka te se na Lošinju i Rabu ne može isključiti mogućnost obilnije kiše. Sjevernije manje kiše, ali bi možda ponegdje mogla i izostati. U Gorskom kotaru čabarsko područje može dobiti obilnije oborine.

Oborine i naoblaka bi mogle potrajati sve do srijede u poslijepodnevnim satima, dok se pravo razvedravanje i početak stabilizacije očekuju u večernjim satima srijede.

Četvrtak bi još lokalno mogao negdje rezultirati slabom kišom ili kraćim pljuskom, ali u suštini to bi bilo sve od ove promjene vremena koju pratimo još od večernjih sati subote.

Od četvrtka do kraja tjedna suho, stabilno i sve toplije, a jučerašnji hladni prodor za početak rujna više i nije toliko značajan.

Naslovna foto: Mantova, Italija foto: Giorgio Bergomi

Sličan sadržaj