Još jedna fronta donosi destabilizaciju, za vikend stabilnije

U naredna dva dana pred nama je još jedna promjena vremena popraćena kišom i blagim padom temperature.

Sinoptička situacija

Ovoga puta do nas se spušta nešto svježiji zrak sa sjevera kontinenta kojeg je dovukla do nas oslabljena ciklona kod Poljske. Uz tu ciklonu, zapadno od nje prostire se greben anticiklone skroz do Azora koji zatim ujedno pomaze cikloni u spuštanju svježijeg zraka do nas, odnosno Alpa.

Nailaskom hladnijeg zraka do obronka Alpi, u podnožju istih s južne strane počinje se formirati novi ciklonalni centar, no i ovoga puta ta se nova ciklona neće dovoljno razviti kako bi rezultirala višednevnom kišom, već će se zbog brzog dolaska anticiklonalnog grebena prema središnjoj Europi taj ciklonalni sustav brzo pomaknuti, a kasnije i raspasti.

U takvim okolnostima ovoga puta ćemo imati i nešto predfrontalnih nestabilnosti, uglavnom se to odnosi na danas (četvrtak) u obliku lokalnih pljuskova dok u petak s prelaskom fronte očekujemo blagi pad temperature i mjestimične oborine.

Neverin.hr

Anticiklona bi se do kraja tjedna zadržala nad Europom pa bi već od subote trebalo biti stabilnije, a od nedjelje i malo toplije.

Prognoza vremena

Četvrtak donosi promjenjiv dan, uglavnom oblačno vrijeme uz kratkotrajna sunčana razdoblja, a najviše sunca bit će na jugu Kvarnera. Lokalni pljuskovi mogući su ponajprije u zaleđu Rijeke i Gorskome kotaru sredinom dana i poslijepodne. Vjetar slab promjenjiva smjera. Dnevne temperature na Kvarneru 23 – 28°C, područja s kišom par stupnjeva niže, a u Gorkom kotaru 17 – 22°C.

Petak u svojim prvim satima donosi prelazak fronte preko našeg područja pa će kiše i pljuskova uz mogućnost grmljavine biti gotovo posvuda, a moguća je i grmljavina. Količine oborina od fronte uglavnom male, 1 – 10 mm, lokalno tek više. Do podne će se gotovo potpuno razvedriti, a zatim do kraja dana uglavnom stabilno, pokoja kap kiše moguća je u Gorskom kotaru. Zapuhat će umjerena bura, u Vinodolskom kanalu i jaka s olujnim udarima dok u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Subota promjenjiva, do sredine dana stabilno, a zatim bi do navečer moglo biti lokalnih pljuskova, ponajprije u zaleđu Rijeke. Bura će sredinom dana okrenuti na slab do umjeren sjeverac, lokalno i jak. Jutro hladno, na Kvarneru 8 – 13°C, uz more do 16°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana ugodno, na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

Slično i u nedjelju, iako će kiša biti još rijeđa pojava, na većini mjesta će i izostati.

Sličan sadržaj