Još jedna kišna epizoda pa stabilnije do subote uz mogućnost pljuskova

Oborine u noći na srijedu, izvor: IstraMet

Danas se na našem području lokalno izlila vrlo obilna količina oborina pa je recimo postaja Platak skupila 97 mm, Saršoni 78 mm, Dražice 75 mm dok je ostatak zaleđa i gorja ipak manje “zaplivao”, uglavnom 5 – 30 mm. Otoci su prošli s najmanje kiše pa se ponegdje skupilo tek 5 mm. Kratkotrajno razvedravanje koje nam je stiglo danas popodne uvod je u nekoliko promjenjivih dana u kojima se od kiše nećemo oprostiti, no sunca bi svakako trebalo biti daleko više nego prethodnih dana.

Jutros je preko našeg područja prošla fronta u obliku neuspjele sekundarne ciklone pa je i oborina bila ponegdje vrlo obilna, no sa zapada nam se postepeno približava anticiklonalni greben s Azora pa se i smjer visinskog strujanja vjetra mijenja u sjeverozapadni zbog čega bi i oborina trebalo biti sve manje.

Međutim, kako ciklonalni sustav smješten po sjeveru i zapadu Europe ne dopušta brzinsko uzdizanje grebena, područje Genove će se ponovno nakratko naći pod zapadnim strujanjem u kojem će brzinski uletjeti plitka ciklona ispred grebena, nastala kod Andore spajanjem tople i hladne zračne mase.

Zbog toga ćemo imati još jednu kišnu epizodu krajem utorka koja neće dugo potrajati, ali koja će zadržati ovo ugodno prohladno vrijeme. Prolaskom ciklone dalje na istok napokon ulazimo pod utjecaj grebena anticiklone i sjevernog visinskog strujanja skroz do vikenda, no takvo strujanje zna podržavati razvoje konvektivnih oblaka koji najviše o suncu ovise, a koji donose kratkotrajne jake pljuskove pa čak i grmljavinu te moguću tuču. Takvi se oblaci stvaraju oko podne kada dovoljno ugrije te obično traju dok sunce ne zađe, a tipična su ljetna pojava.

Zbog toga će ostatak radnoga tjedna proći promjenjiv, sredinom dana i popodne uz lokalne nestabilnosti, a tijekom noći i jutra stabilno. Za vikend je izgledno spuštanje grebena južnije što će otvoriti mogućnost nailasku ciklona s Atlantika, a time i novih nestabilnosti o kojima ćemo detaljnije u vikend prognozi.

Prognoza vremena

Utorak do prije podne na čitavom području pretežno vedro, a zatim u gorju i zaleđu slijedi brzinski razvoj oblaka s kojima će biti i pljuskova na tom području, dok na otocima uglavnom pretežno vedro do navečer. Navečer slijedi nailazak naoblake sa zapadauz oborine iza 20h na čitavom području. Do kraja dana ponegdje bi se moglo skupiti i do 20 mm. Do sredine dana slab vjetar promjenjiva smjera, a zatim slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, područja s kišom oko 15°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C.

U srijedu još do jutra uz kišu na čitavom području, a zatim slijedi razvedravanje sa zapada pa će ostatak dana na kvarnerskim otocima proći uz pretežno vedro vrijeme. U gorju i u zaleđu Rijeke popodne postoji mogućnost za kratkotrajni lokalni pljusak. Do kraja dana moglo bi se skupiti do 30 mm, najviše u gorju, a najmanje na otocima. Do sredine dana slab do umjeren vjetar promjenjiva smjera, a zatim popodne slijedi kratkotrajni nalet jakog sjeverca i bure, može biti i olujnih udara! Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, u zaleđu do 3°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, popodne stupanj dva hladnije, a u Gorskom kotaru maksimalno 10 – 15°C.

U četvrtak ponovno do sredine dana pretežno vedro vrijeme, zatim slijedi razvoj oblaka u gorju i zaleđu Rijeke koji mogu donijet kratkotrajne pljuskove kiše, a pokoji pljusak može zalutati i na otocima. Navečer ponovno pretežno vedro. Puhat će umjerena bura do sredine dana, u gorju slab povremen sjeveroistočnjak. Popodne ponovno probijanje jakog sjeverca i bure, no kratkotrajno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu do 2°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru maksimalna 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

Petak će izgleda biti najstabilniji dan u ovome tjednu, uz umjerenu naoblaku bez kiše i za dva tri stupnja toplije vrijeme, a zatim je od subote ponovno izgledna ona „jesenska” kiša.

Sličan sadržaj