Još jedna u nizu ciklona: U Rijeci, Krku i Rabu obilna kiša / Snijeg se spustio na 300 metara

10403082_1107135555984070_578568963378163273_n

Protekle noći preko Jadrana premještala se plitka ciklona s pripadajućim frontalnim poremećajem zbog čega je opet bilo lokalnih grmljavinskih nepogoda, obilne kiše pa i snijega.

Počelo je najprije na južnim kvarnerskim otocima negdje oko 23h, a zatim se u nastavku večeri olujni oblak stvorio i na području Cresa te je započelo pljuštati uz pojavu grmljavine.
Do 2h ujutro kiša se proširila i na Rijeku, bilo je pljuskova praćenih grmljavinom, ali lokalno i pojave tuče. Uz pad temperature zraka snježna granica se brzo spuštala.

U drugom dijelu noći, temperature su s prolaskom fronte dodatno još pale pa je snijeg prolazno padao i na oko 300 metara visine, ali sa slabljenjem oborina porasla je temperatura tako da se i snježna granica brzo podignula.

Do 7h ujutro oborine su na većini područja prestale, a službeni kišomjer DHMZ-a na Kozali izmjerio je 34 mm kiše za Rijeku, što znači da je apsolutni rekord za veljaču nadohvat ruke, ali još nije dostignut.

Osim u Rijeci, obilno je padalo još u Krku (33 mm) te Rabu (26 mm). Podebljao se snježni pokrivač u Gorskom kotaru. U Delnicama i Pargu palo je novih 6 cm snijega, a u Crnom Lugu 2 cm. Najviše je snijega i dalje u Pargu, 27 cm. 16 cm mjeri se u Delnicama, a u Crnom Lugu 9 cm.

Fronta se spustila i u Dalmaciju, gdje je također bilo lokalnih grmljavinskih nepogoda s pojavom tuče. Najviše oborina palo je na šibenskom području, i do 20 mm.

Po prolasku fronte vrijeme se na području sjevernog Jadrana i gorske Hrvatske smirilo pa dan protječe u znaku stabilnijeg vremena.
Na Kvarneru uz pretežno vedro vrijeme ima i umjerene naoblake. Vjetar je umjeren i jak, ima i bure i vjetra južnih smjerova. Što se tiče temperatura zraka, sasvim ugodno je za kraj klimatološke zime.
Malinska mjeri 14°C, slijede Mali Lošinj i Rab s 13°C, Bakar, Cres, Crikvenica i Krk 12°C, Opatija, Rijeka i Viškovo 11°C, Senj 10°C, Čavle, Jurdani i Kukuljanovo 9°C te Cernik i Hreljin 8°C.
Na području Gorskog kotara i Like ima još dosta oblaka, tako da je umjereno i pretežno oblačno vrijeme, prisutna je i magla.
Zavižan je najhladniji s -4°C, slijedi Mirkovica s -2°C, Parg 0°C, Delnice 2°C, Otočac 3°C, Crni Lug 4°C te Gospić 5°C.
U Istri uz vedrinu ima i umjerene naoblake, a vjetar je slab i umjeren, promjenjiva smjera.
Buzet, Poreč i Umag mjere 12°C, slijedi Rovinj s 11°C, Labin i Pula 10°C te Pazin 9°C.

Stabilnije vrijeme nastavit će se i tijekom nedjelje pa i veći dio ponedjeljka. Došlo je do značajnog obrata vezanog uz sinoptičku situaciju za početak tjedna pa ćemo o tome nešto više reći tijekom nedjelje u posebnoj vijesti.

Snijeg se spustio jako nisko na riječkom području (roza boja), Pljusak.com

Jako je padalo i na Platku, platak.com

Grbajel, foto: Darko Gašić

Sličan sadržaj