Još jedno hladno jutro u PGŽ / Nakon dulje pauze, stižu novi oblaci i oborine

Clipboard01

Barem su jutra u skladu s dobom godine u kojem se nalazimo. To potvrđuju i minimalne temperature zraka na automatskim postajama u PGŽ. Izdvojit ćemo samo neke najzanimljivije.
U Čavlima je jutros iza 7h, “ništica” imala negativan predznak. Slično je bilo i u Delnicama.
Hladno je tijekom noći bilo i u samoj Rijeci. Na postaji Pehlin temperatura se spustila do 4.4°C, a zanimljivo, ta je temperatura izmjerna iza 02:30. Potom je uslijedio porast temperature.
Na otocima je noć također lokalno bila hladna. U Njivicama na otoku Krku, temperatura se također spustila na samo 4°C, a taj je minimum zabilježen u 7h.

Od ostatka Hrvatske, ponovno je najhladnije bilo u Slavoniji, gdje se temperatura spuštala i do -3°C u požeškom kraju.

Uslijedio je dan sličan nedjelji. Dan s puno sunca na Kvarneru, a nešto manje ga ima na području Gorskog kotara, a niža područja imaju i maglu.
U 13h Delnice i Parg javljaju maglu uz samo 1 odnosno 2°C, u Crnom Lugu je vedro i hladno uz 5°C.
Na obali i otocima je pretežno vedro, a u Malom Lošinju ima i sumaglice. Temperatura su posvuda iznad prosjeka, a kreću se od 13 do 17°C. Sve navedeno uz slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova.

Slično je i sa ostatkom Hrvatske. Dio unutrašnjosti ima maglu i niske temperature, a Dalmacija vedro vrijeme. Osim magle u unutrašnjosti, ima je i na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana.
Zbog magle u unutrašnjosti, u 13h je posvuda hladno, a temperatura uglavnom ne prelazi 5°C. U sunčanoj Dalmaciji temperature i do 20°C.

Iako anticiklona podržava stabilno vrijeme, na vidiku je već promjena vremena, a to se da zaključiti i pogledom na vrijednosti tlaka zraka, koje su svedene na morsku razinu, posvuda u padu.


ZA ČLANOVE/PRETPLATNIKE

Ovih dana baviti se s ovim čime se mi bavimo izrazito je nezahvalan zadatak, jer prognostički modeli kao da svi od reda imaju kompjuterske bugove te skaču iz krajnosti u krajnost.

Navest ćemo na konkretnom primjeru modela ECMWF. Prošli tjedan od sredine ovog tjedna prikazivao je toplinu i južinu uz puno kiše, zatim je u noći s petka na subotu promijenio priču i nacrtao suho zahlađenje s najnižim temperaturama zraka u ovom dijelu godine. Jučer smo pisali na istoj ovoj stranici kako nas očekuje nešto hladniji tjedan uz malo oborina.

Kakva je danas situacija?

Zapadno Sredozemlje doći će pod utjecaj prostranog polja sniženog tlaka zraka s Atlantika. U petak će se centar duboke ciklone naći na jugu Pirenejskog poluotoka.
Zbog udaljenosti spomenute ciklone, njen utjecaj na vrijeme u Hrvatskoj bit će ograničen. Kao i zadnjih nekoliko, i nadolazeća ciklona više će djelovati na vrijeme na Jadranu nego u unutrašnjosti.

Konkretno, to za PGŽ, naročito Kvarner, znači jako puno kiše, dok će u Gorskom kotaru kiše biti manje, a najviši dijelovi područja još u početku oborina mogu očekivati i snijeg.
Dakle, situacija neće biti ni crna ni bijela nego siva, jer neće biti ni jačeg zahladnjenja, a ni zatopljenja. Čak štoviše, veći dio Kvarnera imat će buru, samo na jugu regije jugo može podignuti temperature.

Početak nešto intenzivnijih oborina očekuje se na Kvarneru od četvrtka, a u sličnim uvjetima sve bi se moglo nastaviti do kraja tjedna. Sve u svemu prohladno jesenje vrijeme do kraja tjedna.

Samo da ne bude obrata na kartama već u utorak.

Sličan sadržaj