Još kišnija subota: Na riječkom području do 15h palo preko 100 mm kiše

Ana Reljin@Rijeka
Ana Reljin@Rijeka

Drugog dana djelovanja kišne ciklone oborine ne misle prestati, a podaci sa automatskih postaja govore o preko 100 mm kiše. Tijekom subote najviše kiše palo je na postajama Marčelji i Kosi koje se nalaze na području općine Viškovo, a obje postaje u 14:45h imaju izmjereno 115 mm kiše.
Tek malo manje oborine. Od ostalih podataka Preluk je na 98 mm, Brešca 93 mm, Platak 72 mm, Rijeka (Pehlin) 68 mm itd. Ostala područja kao da su u nekom svom svijetu, kiše je vrlo malo ili gotovo da ne pada.

Za razliku od petka kada je više oborine palo na istoku grada, subota je kišom izdašnija na zapadu, što samo potvrđuje kolika je važnost automatskih meteoroloških postaja na riječkom području da se dobije prava slika trenutnog vremena.

A ona kaže da je Platak na nešto više od 100 mm udaljen od nevjerojatnih 1000 mm u studenom, što su dvije trećine godišnjeg riječkog prosjeka! Ni Rijeka ne ostaje “dužna”, jer s najnovijih službenih 80 mm palih do subote u 7 sati, oborine u studenom narasle su do 320 mm kiše, čime je prosjek za studeni skoro pa poduplan, a rekord od 483 mm sve bliži.
Prema službenim podatcima DHMZ-a, do 7 sati jutros najviše kiše u protekla 24 sata je palo u Crnom Lugu 127 mm, zatim na Kukuljanovu 114 mm, Parg 83 mm, Rijeka 80 mm, Delnice 48 mm.

Kiši se ne nazire kraj, moguća su tek prolazna slabljenja i prestanci. Prognostički modeli daju puno kiše ne samo za subotu i nedjelju, nego i u ponedjeljak.
Od utorka tek malo manje kiše, ali stabilizacije vremena nema čak niti do kraja idućeg tjedna. O zimi nema ni govora.

Kišni petak: Na Platku do 16:30 palo 100 mm kiše
Vodostaj Rječine u porastu: U Martinovom Selu na snazi izvanredne mjere obrane od poplava

Sličan sadržaj