Jučer obilna tuča u unutrašnjosti Istre | Jutros snježni pokrivač na Platku i Učki

Đorđe Dokmanović

Naše najave vrlo nestabilnih vremenskih prilika, ostvarile su se ovog vikenda, a njihovo ostvarenje nastavlja se i tijekom ponedjeljka, koji će vjerojatno biti i najhladniji dan ovog tjedna.

Prema sinoptičkoj karti nalazimo se u polju izjednačenog tlaka zraka, ali uz dotok hladnijeg, vlažnog i nestabilnog zraka. Ovog jutra, na našem području je pretežno oblačno vrijeme, uz oborine uglavnom slabog do umjerenog intenziteta, a vjetar je sjevernih smjerova, umjeren do jak.

Satelitski prikaz naoblake

Zbog pritjecanja hladnijeg zraka, snijeg je počeo padati u višim gorskim predjelima, pa tako snježni pokrivač bilježimo na Platku, Učki te Zavižanu na kojem je jutros u 8 sati izmjeren snježni pokrivač visine 29 cm.

Vrh Radeševo

U protekla 24 sata, prema službenim podacima DHMZ-a, najviše oborine palo je na postaji Pula aerodrom – 57 mm. Slijedi ga Pazin s 54 mm, zatim Zavižan s 52 mm, Senj 47 mm, Gospić 35 mm, Rab 31 mm, Mali Lošinj 27 mm, Delnice 21 mm, Krk 20 mm,…, te Rijeka jedva 2 mm oborine.

Sredinom jučerašnjeg dana atmosfera se destabilizirala, a do razvoja najjačih sustava došlo je u Istri, osobito u njenoj unutrašnjosti. Najintenzivniji pljuskovi zabilježeni su na području Tinjana i Vižinade gdje je tuča stvorila tanji ledeni pokrivač. Tuča je povremeno bila i krupnija, odnosno do veličine lješnjaka što će zasigurno uzrokovati štete na poljoprivrednim kulturama.

Petar Radovan, tuča u Istri

Sličan sadržaj