Jugo, plima i valovi na Kvarneru (FOTO, VIDEO) / Stabilniji dani stižu, ali i zima još nije sve rekla!

12809609_1115947295102896_2129817129721439521_n

Nakon ekstremno kišovite veljače, u kojoj je Rijeka “inkasirala” čak 3 prosjeka, u ožujak se ušlo osjetno laganijim tempom. Nastavilo se nestabilno vrijeme, ali na “kontu” u 6 dana je tek 27.5 mm oborine. To znači da smo do sada u kalendarskoj zimi dobili 617.1 mm oborine, a sve je palo s početkom 2016. godine, jer teško se može zaboraviti ekstremno sušan prosinac sa službenih 0.1 mm oborine.

Iz kontrasta u kontrast. Nakon “slapova Niagare” u veljači, tek povremeni “bljesak Sušice”, ali dinamike ne nedostaje niti u ožujku.

Kad more podivlja
U subotu navečer je dio naše ekipe mogao iskusiti što znači gnjev mora, valova i plime. Pokušali smo prošetati šetnicom od Ičića do Voloskog, što nam je djelomice i uspjelo. U Ičićima je more izlazilo skoro do ugostiteljskih objekata na plaži.
Nakon marine u Ičićima, trebalo je dobro tempirati kada krenuti u proboj, jer je svake 3 sekunde more u gotovo pravilnim razmacima pralo šetnicu, i ako kiksate, mokri ste do kože.
Prema Opatiji bilo je nešto lakše, jer se teren uzdizao, ali ostali smo nemalo šokirani kada je more ulazilo u krošnje drveća uz more.
U Opatiji, Slatine nije ni bilo, a kod popularnog diskokluba slijevali su se slapovi.
Posljednja točka do koje smo mogli je u razini parka Angiolina. Nakon toga se dalje jednostavno više nije moglo. Svake sekunde je more izlazilo i zapljuskivalo ne samo šetnicu, nego čak i obližnje zgrade. Riskirali smo jako puno, ostati smočeni i uništenih mobitela ili se jednostavno povući. Međutim, nismo odustajali, vjetar je more nosio u zavjesama, tako da se vodena prašina osjetila čak i na cesti.
Od svega smo uspjeli snimiti sljedeći nesvakidašnji video, da bi dočarali što se to događalo u Opatiji.

Dio naše ekipe u šetnji Opatijom snimio je ovaj video, nimalo bezazleno…

Publicată de Rijeka – Weather (RIMETEO) pe Sâmbătă, 5 martie 2016

O podivljalom moru pisao je i portal 24 sata.

Brza fronta donijela novu kišu

Osim južine koja je razarala, večernji sati donijeli su i jačanje oborina, jer se sa zapada približila oborinska fronta koja je lokalno donijela i jače pljuskove s grmljavinom. Na prvoj slici radarski prikaz (ARSO), a na drugoj prikaz munja (Pljusak).

Na kraju, kroz sat ili dva situacija se brzo smirila, a u nedjelju ujutro izmjerene su sljedeće količine oborina: Delnice 26 mm, Gospić 19 mm, Crni Lug i Parg 17 mm, Poreč 12 mm, Pazin 11 mm, Bakar 10 mm, Kukuljanovo 9 mm, Otočac 7 mm, Rijeka 6 mm, Rab 5 mm, Senj 4 mm te Krk 3 mm.
Južina je proizvela “snjegožder” koji je gotovo u potpunosti otopio sav snijeg koji je u Gorsom kotaru pao. Ne da se još samo Zavižan na kojem je u nedjelju ujutro izmjereno 76 cm. U Pargu je preostalo tek 10 cm, a u Delnicama 8 cm snijega.

Trenutna situacija
Na području Kvarnera uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme, prema jugu ima i pretežno vedrog vremena. Mjestimice ima i kiše, uglavnom u obliku pljuskova. Vjetar je slab i umjeren, prevladavajuće južnih smjerova.
Iznadprosječno je toplo, pa tako Mali Lošinj, Rab, Susak i Volosko mjere 16°C, slijede Cres, Krk i Malinska s 15°C, Baška i Senj 14°C, Crikvenca, Opatija i Rijeka 12°C, Čavle i Jurdani 11°C te Cernik i Kukuljanovo 10°C.

U Gorskom kotaru i Lici je umjereno i pretežno oblačno vrijeme, uz mjestimice slabu kišu. Vjetar je slab i umjeren, promjenjiva smjera.
Gospić i Otočac trenutno su najtopliji s 11°C, slijede Delnice s 8°C, Crni Lug 7°C, Mirkovica 4°C, Parg 3°C te Zavižan najhladniji s -1°C.

Istarski poluotok uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme ima i nešto vedrine, uz umjeren a ponegdje i jak vjetar uglavnom južnih smjerova.
Pazin mjeri 11°C, slijedi Umag s 12°C, Poreč, Rovinj i Vodnjan 13°C, Buzet, Labin i Pula 14°C te Brijuni 15°C.

A dalje…
Prvi dio tjedna koji nadolazi obilježit će slično vrijeme, nestabilno uz mogućnost povremenih oborina. Kiša će biti moguća na sjevernom Jadranu, a auz kišu i snijeg će biti opcija u Gorskoj Hrvatskoj povremeno. Osim toga, u utorak ujutro prognostički modeli čak vide i šansu za kišu koja se ledi u dodiru s tlom.

Druga polovica tjedna nosi stabilnije vrijeme i postupno toplije. Rijetke oborine bit će još moguće u Gorskoj Hrvatskoj, posebno u noći sa subote na nedjelju.

Zima udara rep(inom)?
Na prognostičkim kartama “zakuhalo” se kao nikad do sada u ožujku. “Ratuju” modeli GFS i ECMWF, svaki drži svoj teritorij i ni milimetra ne popušta. I dok oni ne potpišu “primirje” i jedan ne prijeđe na stranu drugog, ni mi ne možemo reći ništa pametno, što nas čeka nakon 15. ožujka.
Činjenica je da se u stratosferi dogodilo iznimno zatopljenje (koje smo najavili još sredinom veljače), zbog čega će, po svemu sudeći, cijela jezgra polarnog zraka prema jugu.
U kojoj mjeri će taj “Sibir” kod nas, treba još vidjeti, a o svemu ćemo detaljno i na vrijeme informirati.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

U nastavku vaše fotografije jučerašnjeg juga koje smo odabrali. Naslovna: Novi Vinodolski, foto: Goran/RIMETEO

Crikvenica, foto: Dario Grubišić

Kostrena, foto: Nika Mohorić

Opatija, foto: Ana Reljin

Rabac, foto: David Faraguna

Preluk, foto: Krešimir Jadronja

Sličan sadržaj