Jugo prekinulo katamaranski promet na Kvarneru (FOTO) / Na riječkom području do petka može pasti i preko 100 mm kiše, u srijedu olujni i orkanski udari juga!

web_6h_ob_uk_36

Snažna promjena vremena tijekom utorka počela je djelovati na vrijeme u PGŽ. Utorak je bio iznimno vjetrovit dan te zbog toga nisu plovili katamarani i trajekti.

Na otocima su mjereni udari olujni udari vjetra i od 24 m/s, a na riječkom području i u Gorskom kotaru bilo je i jakog juga, ali bez olujnih udara.

Zbog jakog vjetra u prekidu su:
– trajektna linija Lopar-Valbiska;
– brodska Mali Lošinj-Unije-Susak;
– katamaranske: Rijeka-Rab-Novalja, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula i Split-Vis.
Katamaran Split-Bol-Jelsa plovi bez pristajanja u luku Bol.

Brodska linija 505 Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice plovi bez pristajanja u Prvić Luku, a trajektna linija 532 Šibenik – Zlarin – Kaprije – Žirje plovi bez pristajanja u luku Kaprije.

Tijekom utorka još nije bilo neke izraženije kiše, najviše je palo na riječkom području, do 15 mm, a najmanje na jugu regije i u Gorskom kotaru.

Dobili smo i neke fotografije današnjeg juga, koje slijede u nastavku.

Rijeka, foto: Uni

Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet

Opatija, foto: Iva D. Stepčić

Novi Vinodolski, foto: Goran / RIMETEO

Na području Rijeke i okolice, te u Gorskom kotaru je većinom oblačno uz dijelove vedrog neba, u ostalim područjima znatno manje oblaka uz podosta vedrine. Kiše i pljuskova ima sjevernije od Rijeke, odnosno uz granicu sa Slovenijom. Temperature zraka su u Gorskom kotaru od 8 koliko mjeri Mirkovica, pa do 16 na postaji Velika Lešnica. U obalnom području se mjeri temperatura zraka između 14 i 19°C.

Trenutna situacija
Clipboard01

Na prognostičkim kartama vidi se spuštanje hladne fronte do zapadnog Sredozemlja gdje dolazi do produbljenja ciklone, a idućih dana ona će prići srednjem Sredozemlju.

To konkretno znači da je pred PGŽ nekoliko izrazito kišnih dana. Samo na riječkom području do petka može pasti i preko 100 mm kiše, što može stvoriti poplave i u samom centru grada. Obilne oborine moguće su i duž obalnog područja, te na zapadnom dijelu Gorskog kotara.

Uz kišu bit će i iznimno vjetrovito. Olujni udari vjetra očekuju se na riječkom području i duž obale, a na otoccima su mogući čak i orkanski udari uz puhanje olujnog juga. U Gorskom kotaru očekuju se čak i orkanski udari jugozapadnjaka.

Za ovakvu sinoptičku situaciju zaslužan je Atlantik sa svojim ciklonama, koji u Sredozemlje povremeno pošalje i neku frontu koja ga dodatno destabilizira. Zbog toga trajnije stabilizacije vremena nema na vidiku čak ni u prvoj polovici idućeg tjedna.

Sličan sadržaj