Jutarnji minusi stigli u Hrvatsku, na Zavižanu “ledara” uz 36 cm snijega / Nazire se kraj lijepom vremenu

nasa

Vedra noć s malo vjetra pogodovala je noćnom ohlađivanju pa su se po prvi puta ove jeseni temperature u unutrašnjosti Istre i u Slavoniji spustile i ispod 0°C. U Slavonskom Brodu izmjereno je -2°C, Gradištu -1°C, a isto toliko je mjereno u Pazinu i na Sljemenu.
U PGŽ jutros je bilo hladnije od pnedjeljka ujutro, uglavnom za koji stupanj. Najhladnije je bilo u Pargu s 1°C. U Rijeci je izmjereno 6°C, Rabu 9°C, a u Malom Lošinju 12°C.

Najhladniji u Hrvatskoj bio je Zavižan sa -4°C, maglom koja se smrzava i jakim vjetrom. Dakle, san snova svakog zimoljupca, ali treba biti objektivan i reći da se radi o strahovitoj hladnoći čiji osjet bez problema dođe i do -20°C. Uz takve vremenske uvjete i nije neka vijest da se snijeg dobro drži i da ga je jutros izmjereno 36 cm. Slika sa web kamere govori dovoljno za sebe.

Magle je bilo i u unutrašnjosti zemlje tijekom jutra i prijepodneva, dok se u poslijepodnevnim satima magla razišla. Na Jadranu se zadržalo pretežno sunčano vrijeme, ali je bura na sjevernom dijelu i dalje ostala prisutna pa čak i dok ovo pišemo HAK javlja o problemima u prometu.
Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar DC 3).
Na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a od Novog Vinodolskog do Senja dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).
Bura će tijekom srijede oslabiti pa će biti uglavnom umjerena, uz mogućnost jakih udara.

Utorak je tijekom dana u PGŽ bio koji stupanj topliji od ponedjeljka. U gorju se temperatura 5 do 11°C, na riječkom području 11 do 15°C, a na jugu regije i do 18°C.

Što se ostalih krajeva Hrvatske tiče, unutrašnjost je i tijekom dana ostala hladna, temperatura na većini područja nije išla preko 10°C, dok je Dalmacija bila najtoplija, sa gotovo 20°C. Zavižan tijekom cijelog dana nije izašao iz minusa.

Neka bitnija razlika ne očekuje se ni tijekom srijede, iako bi listopad trebali ispratiti u nešto toplijem ozračju. A što sa studenim?

Prema današnjim prognostičkim materijalima, studeni ćemo dočekati u stabilnom ozračju, tako da će na blagdan Svih svetih biti pretežno ili djelomice sunčano vrijeme. U unutrašnjosti zemlje i u nižem gorju može biti jutarnje magle, ali bi se ona do poslijepodnevnih sati trebala razići.
Na Jadranu bez promjene, prevladavat će pretežno sunčano vrijeme, ali će se zadržati prohladno vrijeme. Bura će potpuno oslabiti tek u nedjelju.

Već s početkom idućeg tjedna, modeli vide promjenu sinoptičke situacije uz dosta kiše i okretanjem vjetra na južni smjer. Više o tome, ukoliko opstane. čitajte na našem Portalu idućih dana.
RIMETEO Prognoza

Sličan sadržaj