Kad modeli zakažu: Fronta donijela lokalne pljuskove s grmljavinom tijekom noći

web_6h_ob_uk_06

Činilo se da baš nećemo imati previše dodirnih točaka (osim oblaka) s prolaskom frontalnog poremećaja, koji se premještao sjevernije od nas, ali s vremenom se nikad ne zna, zbog čega ga i jest zadovoljstvo pratiti.

Primjerice niti jutrošnji izlaz modela Aladin HR nije vidio noćne pljuskove s grmljavinom povezane s prolaskom fronte, koji su lokalno bili i zamjetniji. U Bakru je palo 13 mm kiše, u Gorskom kotaru oko 5 mm , a zanimljivo je da je malo kiše palo i na najjužnijim otocima Kvarnera.

Oborinska pruga formirala se od zapadne obale Istre pa sve do Gorskog kotara, zbog čega ni mi nismo mogli biti pošteđeni oborina.

Na naslovnoj slici možete vidjeti kako to izgleda kad model ne “vidi”. Ne događa se često, ali je ipak moguće da se i unutar 24h ne može dati precizna prognoza.
Mi smo u našoj prognozi ostavili mogućnost kiše u tragovima za Kvarner, iako čak ni za to model nije ostavljao mogućnost, ali uglavnom više od 5 mm kiše, a u končanici i do 15 mm, nisu očekivali ni oni ambiciozniji, kao ni prognostički modeli.

Za Gorski kotar je i naša prognoza bila “jača”, jer se vidjelo da će oborinska pruga biti na dijelu područja intenzivnija, ali nije bilo za očekivati da će u Bakru pasti više kiše nego u Pargu.

No, što je tu je, kiša je za nama. Ako ne dođe do još jednog “kiksa” modela, sunčano vrijeme s temperaturama koje mogu prijeći i malo preko 30°C trebalo bi potrajati sve do utorka.

Ovo je samo pouka da ne vjerujete dugoročnim prognozama.

Sinoćnja iznad Opatije, foto: Denis Flego

Sličan sadržaj