KARTA SVIJETA UKOLIKO BI RAZINA MORA PORASLA 60 DO 70 METARA

http://imageshack.us/a/img30/9008/9zma.jpg

U posljednjih 50 godina Zemljina temperatura porasla je za pola Cezijeva stupnja, a prema tvrdnjama američke Agencije za zaštitu okoliša, zbog toga je razina mora narasla za 17,5 centimetara.

Ledeni pokrivač oko Južnog i Sjevernog pola čini gotovo 10 posto čitave površine planeta, a smatra se da na Zemlji postoji 5 milijuna kubičnih milja zamrznute vode, stoga se postavlja pitanje što bi se dogodilo kad bi se sav led na našem planetu otopio?

National Geographic je stvorio čitav niz interaktivnih karata koje prikazuju katastrofalne posljedice topljenja leda na Zemljinim polovima i Grenlandu.

Posljedica toga bio bi porast razine mora i do 70 metara, zbog čega bi more progutalo mnoge gradove, ali čak i velike dijelove pojedinih država, te drastično izmijenilo izgled kontinenata i obalnih područja.

Znanstvenici vjeruju da bi trebalo oko 5000 godina da bi temperature dovoljno porasle kako bi se otopio sav led, ali isto tako tvrde da se već danas vide znakovi početka tog procesa.

U posljednjih 50 godina Zemljina temperatura porasla je za pola Cezijeva stupnja, a prema tvrdnjama američke Agencije za zaštitu okoliša, zbog toga je razina mora narasla za 17,5 centimetara.

Najveće koncentracije leda na Zemlji nalaze se na Grenlandu i Antarktici.

Ledena površina na istoku Antarktike je toliko ogromna da sadrži 80 posto sveg leda na Zemlji, a njegova veličina ga je štitila od ranijih toplijih razdoblja na Zemlji.

Topliji oceani već sad otapaju plutajuće ledene površine na zapadu Antarktike, a od 1992. ona se smanjuje za 65 milijuna metričkih tona svake godine.

Kad bi se čitava zapadna Antarktika i Grenland otopili cijeli svijet bi osjetio katastrofalne posljedice. Europski gradovi poput Londona i Venecije bili bi izgubljeni pod vodom, kao i cijela Nizozemska i Danska. Mediteran bi se povećao, kao i Kaspijsko jezero.

Ispod pogledajte kako bi topljenje leda i rast razine mora imalo utjecaj na Europu, ali i ostatak svijeta.
Interaktivnu kartu pogledajte ovdje:
INTERAKTIVNA KARTA

 

http://imageshack.us/a/img12/8936/5evf.jpg

http://imageshack.us/a/img708/4089/rm8f.jpg

http://imageshack.us/a/img843/4544/exfz.jpg

http://imageshack.us/a/img811/8231/jqma.jpg

http://imageshack.us/a/img33/9307/cv50.jpg

http://imageshack.us/a/img43/4831/tjo4.jpg