KATASTROFA NA FILIPINIMA SVE VEĆIH RAZMJERA: KONAČNA BROJKA SMRTNO STRADALIH I 10 TISUĆA?


Tajfun Haiyan nastavlja svoj put prema Vijetnamu nakon što je poharao Filipine i za sobom ostavio totalnu destrukciju, a strahuje se da će nakon raščišćavanja ruševina broj smrtno stradalih prijeći i 10 tisuća!

Za sada je ta brojka na oko 1300 potvrđenih smrtnih slučajeva, a brojne ruševine kriju i nove žrtve. Najviše je pogođena pokrajina Leyte, a smatra se da će proči tjedni dok se ruševine ne očiste.

Dodatan problem predstavlja i nedostatak električne energije, jer je tajfun uništio infrastrukturu, a službama će trebati mjeseci da ponovno uspostave opskrbu električnom energijom.

Nije samo vjetar od preko 300 km/h doveo do rasula, situaciju je pogoršao plimni val visok 5 metara.

Na otočju dolazi do nestašice hrane i pitke vode pa Crveni križ ima pune ruke posla, a zatražena je i međunarodna humanitarna pomoć.

O kakvom se gigantu radilo najbolje govore sjedeći podaci. Tajfun je počinio destrukciju na 90% Filipina, a oblaci su prekrili cijele Filipine, što je istovjetno udaljenosti od Floride do Kanade, a vjetar brzine preko 200 km/h puhao je površinom većom od Njemačke.
Tajfun je bio 3 i pol puta jači od uragana Katrina iz 2005. godine.

Veteran u lovu na oluje Jeff Reynolds, izjavio je da nikad slično nije doživio te da se njegov hotel izgrađen od armiranog betona tresao za najjačeg udara tajfuna.

Iskustvo s Filipina navelo je Vijetnamce da poduzmu nešto prije dolaska oluje. Tajfuun je neusporedivo slabiji nego na Filipinima, ali i tamo postoji mogućnost obilne kiše i poplava zbog čega je evakuirano preko 100 tisuća ljudi.
Do ponedjeljka navečer može pasti i 300 mm kiše.

Slika: CNN

Sličan sadržaj