KIŠNI TJEDAN | Obilna količina oborine i jako jugo

Izvor : DHMZ

Studeni je mjesec koji prosječno na ovim prostorima (PGŽ) ima najveću količinu oborina u godini. Rijeka ima prosjek od 190,8 mm, Parg Čabar 219,6 mm, a Senj 165,7 mm te da bi se ta količina skupila, nerijetko padaju kiše i po desetak dana za redom. Odmah s prvim danom studenoga vrijeme će pokazati jedan tipično kišovit tjedan s tek dan-dva pauze od kiše, što će odlično doći s obzirom na niske rezerve vode u zemlji, ali i sušnog razdoblja koji traje praktički od početka ljeta.

Sinoptička situacija

Duboka ciklona o kojoj smo pisali prošli tjedan upravo se nalazi na području Škotske, a zajedno s anticiklonom na zapadnoj strani Atlantika, povlači i spušta hladan zrak s Grenlanda prema Europi. Taj se zrak putem postepeno grije prelazeći preko toplog Atlantika, a usput i ovlažuje pa do zapadnih obala Europe dolazi u obliku jačih nevremena te ukoliko naiđe pod „pravim” kutem na Alpe, potencira se razvoj sekundarne ciklone kod Genove. S obzirom da se oko Azora nalazi druga anticiklona, ona će samo dodatno usporiti frontu te joj ograničiti putanju do sjevernog Mediterana.

Kako se fronta upravo nalazi pred nailaskom na zapadne Alpe, noćas će započet razvoj sekundarne ciklone kod Genove zbog čega je već tijekom današnjeg dana (nedjelje) bilo prolazne naoblake koja će se noćas s razvojem ciklone dodatno popuniti, a već ujutro u ponedjeljak možemo očekivati kišu. Putanja ciklone također je karakteristična za jesensko vrijeme, iz pravca Genove uputit će se točno nad sjeverni Jadran, a zatim preko Kvarnera dalje na sjeveroistok gdje će nedugo zatim oslabiti, a onda dan nakon i potpuno nestati. Takva putanja bit će popraćena uz dosta južine, oborina te nailaska fronte sa zapada pri čemu nakon prolaska fronte neće zapuhati bura, već će se održati jugozapadni vjetrovi uz postupno ponovni prinos vlage u zraku.

Crvena slova – ciklone/anticiklone.
Svijetlo plava linija – prva fronta i potenciranje Genovske ciklone
Tamno plava linija – druga fronta koja će kad stigne do Alpa potencirati drugu ciklonu.
Ljubičasta točkica – naše područje ( PGŽ )
Izvor : Windy

Pošto će glavna ciklona (kod Škotske) biti onemogućena u nesmetanom pomicanju na istok zbog velike ruske anticiklone, tako ni sekundarna ciklona neće dalje od središnje Europe pa bi već od srijede na područje Alpa pristigao novi val hladnog zraka na istoj putanji fronte kao i prije, a koji bi ponovno potencirao Genovsku ciklonu.
Ta druga ciklona će imati putanju sličnu prvoj samo malo sjevernije od nas pa se ponovno tijekom srijede i četvrtka očekuje jačanje južine i oborina koje bi opet bile obilne. S prolaskom ciklone također neće odmah zapuhati bura, već jugozapadnjak, no ovoga puta će se anticiklona s Azora početi pomicati prema središnjoj Europi što će utjecati na spuštanje hladnog zraka i prema nama.

S time bi naredni vikend mogao proći u malo stabilnijem tonu, iako pravu buru nećemo osjetiti, temperaturno će se zadržati oko ili malo ispod prosjeka.

Prognoza vremena za PGŽ

Ponedjeljak na čitavom području potpuno oblačan, oko Učke i u zaleđu Rijeke već od jutra uz povremenu slabu kišu koja bi se trebala održati do popodne. Popodne i navečer slijedi nailazak oborina sa zapada koje će prekriti čitavo područje s umjerenom, a lokalno i jakom kišom. Najviše oborina na kraju dana moglo bi skupiti područje oko Učke i zaleđe Rijeke te istočni i južni predjeli Gorskog kotara do 100 mm, a lokalno i više od 100 mm dok na ostatku područja uglavnom 10 – 40 mm. Zapuhat će jugo, na Kvarneru u jačanju od jutra do navečer kada bi moglo dosezati i jako s olujnim udarima stoga obratite pozornost na valove koji bi mogli biti visoki. U Gorskom kotaru umjereno do jako jugo, tek lokalno sa žestokim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, na otocima do 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana i navečer na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Količina oborina tijekom ponedjeljka. Izvor : Meteoadriatic
Prikaz prosječne brzine vjetra u večernjim satima. Izvor : Istramet

U prvim satima utorka očekuje se nailazak fronte pa će u to vrijeme biti najjače oborine, zatim do jutra slijedi smirivanje oborina uz umjerenu naoblaku. Tijekom dana uz umjerenu naoblaku, a popodne nije isključena ni mogućnost slabih oborina, postepeno prema kraju dana na čitavom području. Ukupno bi se moglo skupiti 1 – 10 mm. Vjetar do sredine dana promjenjiva smjera, a zatim će zapuhati slab i umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Srijeda ponovno potpuno oblačna. Još od noći uz povremenu slabu i umjerenu kišu na čitavom području, a nešto jača bi mogla biti oko Učke i u zaleđu Rijeke. Na tom području bi se do kraja dana moglo skupiti i do 50 mm kiše, a na ostatku područja 10 – 30 mm. Na Kvarneru će puhati umjereno i jako jugo, prema kraju dana u jačanju na olujne udare, a u gorju umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, lokalno u zaleđu do 6°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Četvrtak nestabilan uz nailazak fronte tijekom noći pa bi ponovno pala lokalno obilna oborina, a zatim postepeno smirivanje kiše i djelomično razvedravanje do navečer. Puhat će jugo i jugozapadnjak, a temperaturno stupanj dva hladnije nego u srijedu.

Petak i vikend u znaku promjenjivog vremena, česta izmjena oblaka i sunca, a nije isključena ni lokalna kiša. O mogućim promjena i detaljima možete pročitati u trodnevnim prognozama koje se ažuriraju svaki dan na RiMeteo portalu.

Sličan sadržaj