KLIMATSKA OCJENA RUJNA 2013. GODINE NA SVJETSKOJ RAZINI

Američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) je objavila klimatske podatke za rujan 2013. godine.

Rujan 2013. godine je prosječnoj globalnoj temperaturi kopna i oceana četvrti najtopliji rujan (izjednačio se sa rujnom iz 2003. godine). Najtopliji rujan je bio u 2005. godini kada je temperaturno odstupanje iznosilo +0.68°C. Prvih šest najtoplijih rujana je zabilježeno od 2003. godine. Ovogodišnji je rujan i peti uzastopni mjesec (od svibnja 2013.). Temperaturni podaci na globalnoj razini postoje od 1880. godine.

Temperatura kopna je u rujnu bila 0.89 C veća od prosjeka za 20. stoljeće. Prosjek temperature oceana u rujnu 2013. godine je bio četvrti najveći od početka svih mjerenja, za 0.56 C veće od prosjeka za 20 stoljeće. Za 20 stoljeće iznosi 16.2 C.

Na Sjevernoj polutci rujan je sa temperaturnim odstupanjem od +0.67 C bio šesti najtopliji rujan . Na Južnoj polutci je sa temperaturnim odstupanjem od +0.61 °C bio drugi najtopliji rujan. Po temperaturi kopnenih površina južne polutke rujan 2013. je bio najtopliji. Na većem dijelu svjetskih kopnenih površina rujan je bio topliji od prosjeka. Rekordna toplina za rujan je zabilježena od dijela srednjeg dijela Azije, do juga Azije i Srednjeg Istoka, te na jugozapadu Kanade. Znatno toplije od prosjeka za rujan je bilo u većini sjevernih i središnjih predjela Sjeverne Amerike, na sjeveru Europe te u većem dijelu središnje i južne Azije. U većem dijelu središnje i istočne Rusije,u većini predjela istočne Europe te na zapadu Grenlanda je bilo hladnije od prosjeka. Hladnije je bilo i na jugu Južne Amerike te istoku Južne Afrike.

Australija će rujan pamtiti kao rekordno topal,rednja mjesečna temperatura je bila za 2.75 °C veća od prosjeka. I prosječna mjesečna maksimalna (+3.41 °C) i minimalna temperatura +2.09) su bile rekordno visoke za rujan u Australiji, od 1910. godine.

Količine oborina tokom rujna su bile vrlo raznolike diljem planete.Rekordna količina oborina je pala u dijelu središnjeg SAD-a , u nekim predjelima zaapdne Rusije te na krajnjem jugozapadu Australije. Rekordno sušan rujan je zabilježen u krajevima na sjeveru Europe, nekim regijama jugozapadne Azije te na sjeveru i krajnjem jugu Afrike, u dijelovima sjeverne Australije te u središnjim i sjevernim dijelovima Čilea.

Sličan sadržaj