Konačan udarac ljetu u PGŽ: Početak kalendarske jeseni uz kišu, pljuskove i grmljavinu / Mogućnost lokalno i za preko 50 mm kiše!

1

Vrijeme leti pa smo tako već na pragu kalendarske jeseni koja nam stiže u srijedu u 10.20h. S posljednjim dotokom hladnijeg zraka po prolasku fronte koja i nije donijela zamjetnije oborine u PGŽ, temperature su se osjetno snizile, a vrijeme na Kvarneru obilježavala je i bura, koja je bila posljedica razlike u tlaku nastale između anticiklone nad kontinentalnim dijelom Europe i ciklone koja je djelovala na vrijeme na jugoistoku.

Da je klimatološka jesen već odavno tu, potvrdile su i temperature od utorka ujutro. U Rijeci je izmjereno samo 12°C, Omišalj je imao 14°C, Rab 15°C, a u Malom Lošinju izmjereno je također svježih 16°C.
Zbog izrazitog zapostavljanja Gorskog kotara od strane službene institucije zadužene za meteorologiju, koji ima samo jednu službenu postaju koja redovito šalje podatke, okrenut ćemo se automatskim postajama. Na Bjelolasici jutros izmjeren je samo 1°C, Mirkovica je bila na 5°C, a Velika Lešnica kod Broda na Kupi 6°C.
I u zaleđu obale zabilježeno je svježe jutro, tek malo iznad 5°C.
Najhladniji jutros u Hrvatskoj prema službenim podacima bili su Zavižan s 2°C i Pazin s 4°C.

Osim što se bliži kraj stabilizaciji vremena i sezoni kupanja (more od 19 do 21°C), temperature od utorka ujutro neće se ponoviti u srijedu. Razlog je vrlo jednostavan. Sa zapada pristiže naoblaka povezana sa približavanjem sustava čiji se centar nalazi na zapadu Europe tako da do kraja dana očekujemo pretežnu naoblaku, ali još bez oborina.

Upravo spuštanjem hladne fronte sa zapada na još uvijek toplo Sredozemlje, stvorit će se tijekom srijede sekundarna ciklona na području Genovskog zaljeva koja će donijeti grmljavinska nevremena našem području uz mogućnost za veću količinu kiše.

Srijeda će tako biti promjenjivo do pretežno oblačna, već od jutarnjih sati na riječkom području i mjestimice u Gorskom kotaru može pasti i malo kiše. Poslijepodne i osobito navečer, doći će do jačeg pogoršanja vremena uz kišu, pljuskove i grmljavinu pa lokalno može pasti i preko 50 mm kiše.
Na Kvarneru su mogući i jači neverini, a uz to treba napomenuti da će puhati umjereno do jako jugo, čiji udari mogu prelaziti 70 km/h, posebno na izloženim otocima.
S obzirom na površinu zahvaćenog područja mogućnost obilnih oborina imat će veći dio sjevernog Jadrana i Gorskog kotara.

Glavnina oborina očekuje se kasno poslijepodne i navečer te koji sat nakon ponoći, a zatim bi kiša postala uglavnom lokalna pojava te se povremeno nastavila i tijekom četvrtka, uglavnom u prvom dijelu dana na Kvarneru (samo na jugu i navečer), a u Gorskom kotaru i cijeli dan povremeno i slabim intenzitetom.
Po prolasku fronte ojačat će bura te se opet lokalno na Kvarneru mogu mjeriti i olujni udari u noći na četvrtak te tijekom četvrtka i prvog dijela petka. U Gorskom kotaru bit će umjerenog do jakog sjeveroistočnog vjetra. Stoga je sigurno da će biti poteškoća u prometu.

Slabljenje bure očekuje se u drugom dijelu petka koji će biti bar djelomice sunčan i za razliku od vremena za vrijeme djelovanja ciklone i nešto topliji, ali i dalje govorimo o temperaturama primjerenijima jeseni.

Današnji prognostički materijali ukazuju na mogućnost da nas od subote pa nadalje očekuje vrijeme “po buri”, ali ćemo o tome više znati po prolasku nadolazeće promjene.

Ovom promjenom najviše će površinski biti zahvaćen sjeverni Jadran, Gorski kotar te Lika i sjever Dalmacije, a nešto manje kopneni krajevi i preostali dio Dalmacije, iako će i u spomenutim područjima, s premještanjem ciklone prema Otrantu postojati mogućnost za lokalno izraženije nestabilnosti.

Naslovna: Dolazak naoblake sa zapada kao najava promjene vremena

Spuštanje fronte sa zapada Europe prema Sredozemlju, model ECMWF, meteo.hr
3

Nakon čega će doći do formiranje sekundarne ciklone na području Genovskog zaljeva, model GFS, wetterzentrale.de
2

Navedeno će omogućiti veću količinu oborina na području sjevernog Jadrana i Gorskog kotara, model ALADIN/HR, meteo.hr
4

Sličan sadržaj