Krajem ovog tjedna jača promjena vremena uz pad temperature zraka / Izgledi vremena za Božić

Ciklona iz zapadnog Sredozemlja, foto: NASA
Ciklona iz zapadnog Sredozemlja, foto: NASA

Nakon 4 dana bez kiše, kada ni na jednoj službenoj postaji u PGŽ nije zabilježena oborina, nova ciklona iz zapadnog Sredozemlja u subotu nam je ponovno vratila oblake, ali i kišu.

Prema službenim podacima DHMZ-a, u nedjelju u 7h, najviše kiše zabilježeno je na postaji u Crnom Lugu, 23 mm. Slijede Delnice sa 13 mm, dok sve ostale postaje imaju ispod 5 mm kiše. To se posebno odnosi na postaje riječkog područja, dok je na otocima, posebno juga, palo najmanje kiše. Radi se tek o kojoj decimali iznad nule.

Do 17h tijekom nedjelje, situacija se nije previše promijenila, Na riječkom području palo je do 10 mm kiše, u Gorskom kotaru mjestimice i više od 5 mm, dok je na preostalom području riječ o vrlo malim količinama, uglavnom ispod 1 mm , a na mnogim lokacijama niti nema zabilježenih oborina.

Dok ovo pišemo, radar je uglavnom prazan. Ima tek mjestimične i vrlo slabe kiše. Puše umjeren do umjereno jak vjetar južnih smjerova, a temperature su netipične prosincu. U Gorskom kotaru one se kreću između 5 i 10°C, a na Kvarneru od 11 do 15°C.

U novom tjednu dva pada temperature, jedan slabiji sredinom tjedna i drugi osjetno jači krajem tjedna, kada će u Gorskom kotaru pasti snijeg, a može ga biti i u najvišim područjima zaleđa obale.

O detaljima spomenutih zahladnjenja, količinama i nadmorskim visinama, kao i što kaže trend modela za Božić, više u nastavku.

Iako je službena verzija da se nad Jadranom zadržava anticiklonalno polje, mi tu anticiklonu previše i ne osjetimo, jer se nalazimo s prednje strane sporo pokretne ciklone koja nam se približava iz zapadnog Sredozemlja.
Zbog toga je vrijeme oblačno, vjetrovito uz vrlo malo kiše, posebno na riječkom području i u zapadnom dijelu Gorskog kotara, koji uvijek profitiraju iz ovakvih situacija.
Ne treba niti govoriti da su temperature iznadprosječne, a o njima je već sve rečeno.

Sve do utorka bit ćemo u njenom toplom sektoru pa će nam s njene prednje strane pritjecati toplina, oblaci i vlaga.
Posebno se to odnosi na područje Kvarnera i zapadnog dijela Gorskog kotara.
U utorak će ciklona ojačati na području središnjeg Sredozemlja te će se i oborine intenzivirati, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom.
U poslijepodnevnim satima utorka i prema srijedi ciklona će početi odmicati put Tirenskog mora, što znači da ćemo se naći u njenom hladnom sektoru, započet će zahladnjenje prvo u najvišim predjelima Gorskog kotara te je u noći na srijedu uz intenzivnije oborine, moguć i snijeg, uglavnom u predjelima iznad 1000 metara, ali se ne može isključiti da se oborine spuste i niže od navedenoga.
Sve bi to bilo prolaznog karaktera, jer će se do srijede navečer ciklona još spustiti južnije, što znači slabljenje oborina, a zbog razlike u tlaku prolazno bi na Kvarneru ojačala i bura.

Izradili smo animaciju kretanja ciklone od njenih početaka kod Gibraltara pa sve do Jadrana, gdje se vidi sve gore ispričano.

Animacija kretanja ciklone: RIMETEO, model GFS, wetterzentrale. de
Animacija kretanja ciklone: RIMETEO, model GFS, wetterzentrale. de

Ciklona iz priče, brzo će nestati s karata do četvrtka i za sobom ostaviti kratkotrajan pokušaj anticikloni da stabilizira vrijeme uz zatopljenje.
Taj pokušaj trajat će niti 24h, jer već u petak navečer na scenu stupa nova promjena vremena koja će značajnije spustiti temperature.
Prodor sa sjevera, u petak će dovesti do stvaranja sekundarne ciklone u Sredozemlju, koja još u početku neće donositi zahladnjenje, jer ćemo biti s njene prednje strane.

No, odmicanjem ciklone južnije i s prodorom hladne fronte u nedjelju, snijeg moguć ne samo u cijelom Gorskom kotaru uz stvaranje snježnog pokrivača, nego i u predjelima zaleđa obale iznad 700 m.
Kvarneru to znači obilniju kišu, uz mogućnost pljuskova s grmljavinom i pad temperature zraka, ali ništa više od toga, osim na spomenutim višim predjelima.
Zapuhat će umjerena do jaka bur s olujnim udarima, a u gorju sjeveroistočnjak.

Do nedjelje kasno navečer ciklona će već biti daleko na jugu pa će se i vrijeme smiriti.
Nakon toga se vidi uspostava anticiklone od Azora do istoka Europe koja bi sprečavala svaki daljnji prodor pa bi Badnjak mogli dočekati u suhom i iznadprosječno toplom ozračju.
Na Božić, prema kraju dana vidi se slabljenje anticiklone, uz približavanje novog prodora sa sjevera tako da bi blagdan Sv. Stjepana mogle obilježiti burne meteorološke aktivnosti, kako sugerira slika ispod.

Rtavn2881

Sličan sadržaj