Ljetni tjedan završava promjenom na samom kraju / Prošle godine u Rijeci 40°C!

Bojan/RIMETEO@Stara Sušica
Bojan/RIMETEO@Stara Sušica

Za razliku od prošle druge polovice tjedna kada je glavni opis vremena bila jesen, ovaj protječe u potpuno suprotnom ozračju.

Snažna promjena koja je u prošlom tjednu donijela osjetan pad temperature zraka, početkom ovog tjedna još je posredno bila prisutna kroz nešto niže temperature zraka i više vjetra, no kako je tjedan odmicao situacija je išla u korist ljeta, iako nije bilo posve stabilno, posebno u Gorskom kotaru.

Ovaj tjedan
U Malom Lošinju je tako petak 5. dan u kojem temperatura prelazi 30°C, a najtoplije je bilo tijekom četvrtka kada se temperatura popela do 34°C, dok podatak o najvišoj dnevnoj temperaturi za petak tek treba pričekati.
S Rabom vrlo slično. Vruće je od utorka s dosta izjednačenom temperaturom, oko 31°C.
U Rijeci također od utorka je nastupila vrućina, ona normalna za ljeto, bez ekstrema.

Još više to vrijedi za Gorski kotar koji je kroz tjedan imao i pljuskove, a to je naša ekipa osjetila direktno na svojoj koži u srijedu, na području Vrbovskog, gdje se iza 19h izlio 30-minutni pljusak s grmljavinom. U tom trenutku bili smo u šumi (Kamačnik) i nije nam bilo nimalo svejedno, a možete pretpostaviti u kakvom nam je stanju bila odjeća.
No, srijeda je bila i vrlo topao dan u Gorskom kotaru, nekoliko sati ranije pržili smo se na ravnogorskom suncu, ne sluteći što nas tek čeka.
Gledajući službene podatke, vrlo toplo vrijeme je u Parg kod Čabra stiglo odmah u ponedjeljak uz najtopliji dan u četvrtak, kada je izmjereno 28°C, a podatak od petka tek treba vidjeti.

Usporedba s prošlom godinom
Da je ovo itekako ugodno vrijeme, u usporedbi s onim prošle godine, dokazat ćemo činjenicom da je 22. srpnja 2015. godine situacija bila sljedeća.
U Rijeci je izmjereno 39.9°C, čime je Rijeka bila najtoplija u Hrvatskoj. Pisali smo tih dana o tome, a naše vijesti prenosili su i drugi.
Nije samo u Rijeci gorjelo, u Rabu je izmjereno 39°C, Malom Lošinju 37°C, a u Pargu 32°C.

Jasno je stoga da u ovim trenucima zapravo imamo tek normalno ljeto, bez ekstrema. Općenito, usporedba s ljetom 2015. godine izgleda nevjerojatno. Primjerice do sada u srpnju, u Rijeci je zabilježeno 16 vrućih dana, a niti jedan vlo vruć. U 2015. godini u 22 dana srpnja zabilježen je 21 vrući dan, od kojih je 7 dana temperatura prelazila 35°C, s kulminacijom od 40°C 22. srpnja.


Do kraja tjedna vruće, promjena u nedjelju

Normalno srpanjsko vrijeme nastavit će se i do kraja tjedna, a a u nedjelju će se sa zapada približiti hladna fronta koja će donijeti osvježenje, posebno u gorju i unutrašnjosti zemlje, gdje će biti lokalnih pljuskova s grmljavinom.
Na Kvarneru bez nekih značajnijh oborina, a što padne bit će u vidu pljuskova. Zapuhat će bura pa će i malo osvježiti, posebno u ponedjeljak.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj