Ljeto uzima pauzu: Stiže jaka promjena koja će donijeti kišu, buru i zahladnjenje

201607121130-IR-EUR-MR-M

Nakon niza vrućih dana, gdje se temperatura u PGŽ penjala službeno i do 35°C, od sredine tjedna ljeto će biti stavljeno na čekanje, jer sa sjeverozapada Europe stiže izraženi poremećaj koji će donijeti kišu, zatim buru i pad temperature zraka.

Radi se o približavanju doline s frontalnim poremećajem, zbog čega anticiklona nad našim područjem slabi, a to se može vidjeti i po vrijednosti tlaka zraka koji ima negativnu tendenciju.

Poremećaj je, kao što se može vidjeti i na gore priloženoj satelitskoj snimci, došao već do Alpa donoseći i izraženija nevremena, a nama će početi djelovati na vrijeme tijekom srijede.

Za sada sve prolazi u znaku bar djelomice sunčanog te vrućeg i sparnog vremena, a toplinu dodatno i pojačava vjetar južnih smjerova koji uobičajeno puše prije dolaska fronte. Pljuskova ima u Italiji te Austriji, a radar otkriva i rijetku slabu kišu ponegdje u Istri te na Kvarneru.

Tijekom srijede očekuje se promjenjivo oblačno vrijeme uz mogućnost kiše i pljuskova s grmljavinom te uz mogućnost lokalnih neverina. Temperatura će malo pasti, posebno u poslijepodnevnim satima kad će zapuhati prolazno vjetar sjevernih smjerova.

Pad temperature još će biti izraženiji tijekom četvrtka kada će i dalje biti nestabilno s kišom i pljuskovima s grmljavinom, a oborine lokalno mogu biti i izraženije. Nakon vjetra južnih smjerova u prvom dijelu dana, poslijepodne i navečer ojačat će bura na Kvarneru, sjeveroistočnjak u gorju koji će lokalno imati i olujne udare. Temperatura u gorju u četvrtak jedva će ponegdje prijeći 15°C, a na Kvarneru će biti između 20 i 25°C.

U petak malo stabilnije, ali će bura i sjeveroistočnjak i dalje dosta puhati te imati i olujne udare, a ponegdje i gotovo orkanske udare. Kiša će tijekom petka biti moguća uglavnom na istočnom priobalju.

Subota s manje vjetra i samo malo višom temperaturom, ali ni tijekom subote ni nedjelje temperatura na Kvarneru neće prijeći 30°C, a u gorju 25°C.

S ovom promjenom osvježt će i u moru koje ponegdje ima čak tropsku vrijednost temperature od 28°C.

Tek od ponedjeljka temperatura bi na Kvarneru mogla prijeći 30°C.

Sličan sadržaj