Magla stigla i do Kvarnera / Kraj stabilnosti sredinom idućeg tjedna

Jutarnji sati petka predstavili su nam nesvakidašnji prizor, koji je bio i očekivan s obzirom na situaciju. Zbog utjecaja stabilne anticiklone i nikakvog strujanja zraka, ali i njegove hladnoće, magla je došla i do Riječkog zaljeva. Posebno se to vidjelo prema otoku Cresu, čiji su najviši dijelovi izvirivali iz “mora”.

U petak ujutro temperature su u Gorskom kotaru bile u minusu, a na riječkom području dosta snižene, uključujući i Rijeku dosegla je do 4°C, dok su otoci bili nešto topliji, i do 9°C.
Sunce je ponovno dovelo do porasta temperatura i do 16°C tijekom dana, iako još u jutarnjim satima bilo je sumaglice, a maglu smo u Riječkom zaljevu već spomenuli.

U Hrvatskoj dan također raznolik. Jutarnji minusi bili su izraženi posebno u Slavoniji, i do -7°C, gdje ni najviša dnevna temperatura zbog cjelodnevne magle nije prešla previše iznad nule. U unutrašnosti gdje magle nije bilo, temperatura je rasla do 8°C, u gorju do 11°C, a zanimljiv je i Zavižan s 8°C.

Subota će proći također u znaku vrlo sličnog vremena, s time da ponovno valja upozoriti na mogućnost magle na Kvarneru, posebno iznad mora. U sličnom tonu odvijat će se vrijeme sve do srijede.

Anticikloni se vidi kraj, to je ono najbitnije što se može iščitati iz prognostičkih karata trenutno. Pokrenut će se ponovno ciklonalna aktivnost na Atlantiku, a nešto od njegovih fronti destabilizirat će i našu atmosferu od srijede ili četvrtka pa možda do petka ili subote, kada će lokalno u PGŽ biti moguća i prva ozbiljnija kiša u prosincu, a pred sam kraj oborina u noći na subotu, u Gorskom kotaru bit će moguć i snijeg.
U petak će se formirati i plitka ciklona čiji će utjecaj biti vrlo prolazan.

Promjena bi bila kratkog daha i nakon toga bi zavladala Azorska anticiklona, ali bez dugotrajnije stabilizacije, dok je za Božić izgledna destabilizacija, o čijim je detaljima još prerano za govoriti.

Foto: Tomislav / RIMETEO

Sličan sadržaj