Magla – Sunce: 0 – 20 (°C)

12299234_1063313093699650_6123836466366139094_n

Ovakav je “rezultat” zabilježen tijekom četvrtka u “utakmici” koju su odigrali magla i sunce na području Hrvatske. Zapravo radi se o rasponu od najniže do najviše izmjerene temperature u Hrvatskoj. Iza prve stoji ime grada Gospića u kojem je cijeli dan bilo maglovito i po temperaturi pravo zimsko vrijeme. Izmjereno je tek 0°C. Najtopliji je bio sunčani Dubrovnik s proljetnih 20°C. S tako visokom temperaturom Dubrovnik se opasno približio rekordu za prosinac, koji je zabilježen prošle godine, a iznosi 20.3°C.

Danas (petak) je situacija s Dubrovnikom malo drugačija. U 14h uz pretežno vedro vrijeme mjeri 18.5°C, dok se u Gospiću situacija uopće nije promijenila. Magla je i dalje na snazi, mjeri se tek 0°C.

Na sjevernom dijelu Kvarnera četvrtak je također pokazao kako izgleda gotovo proljetna toplina. Na postajama su izmjerene temperature i do 17°C, koliko je mjereno u Omišlju, ugodnih 15°C zabilježeno je u Rijeci. Južni otoci bili su nešto oblačniji, samim time i hladniji. 14°C je izmjereno u Rabu, a 13°C u Malom Lošinju.
Gorski kotar imao je temperature ispod 10°C, primjerenije dobu godine, ali i dalje iznad prosjeka.

Petak u PGŽ i susjedstvu najbolje opisuju poznati stihovi “Magla svuda, magla oko nas” pjevačke dive Josipe Lisac. Pretežno je ili potpuno oblačno na cijelom području. Ima sumaglice pa i magle pa su i temperature nešto niže.
Bakar, Cres, Mali Lošinj, Rab i Senj mjere 13°C, slijede Krk i Rijeka s 12°C, Crikvenica 11°C, Kukuljanovo 10°C, Parg 9°C, Delnice 8°C, Crni Lug 7°C, Zavižan 4°C, te i danas najhladniji Otočac s 1°C i Gospić s 0°C.
Za razliku od maglovite i tmurne epizode u prvoj polovici studenog, danas nije dovoljno otići na Platak da bi se vidjelo sunce, već na Zavižan koji je u 13 sati imao pretežno vedro vrijeme, ali u 14h već javlja maglu, jer se gore situacija mijenja u treptaj oka. Planine su nepredvidljive.

Na kartama i dalje anticiklona od Španjolske do Crnog mora, što znači da je nemoguće očekivati promjenu sinoptičke situacije niti u dane vikenda.
Bit će promjenjivo oblačno vrijeme, a vrlo malo kiše može pasti u nedjelju mjestimice na Kvarneru. Mogućnost za maglu i sumaglicu i dalje će biti prisutna.
U novom tjednu također stabilno i iznadprosječno toplo, zapuhat će bura koja će rastjerati oblake.

Naslovna: Rijeka, foto: Josip/RIMETEO

Sličan sadržaj