“MALA” NOĆNA “MUZIKA” / STABILNIJE OD ČETVRTKA / MOGUĆNOST HLADNOG PRODORA POČETKOM RUJNA

Za nama je još jedna vrlo zanimljiva i dinamična meteorološka noć. Kod zapadne obale Istre formirao se olujni sustav (naslovna foto) i kako je noć odmicala premještao se prema našoj županiji. Istovremeno, u Gorskom kotaru također je došlo do jačanja olujnih oblaka.

Rijeka se našla negdje između toga te je negdje oko 3h ujutro počašćena vizualno-akustičnim spektaklom u vidu čestih gromova i šuma kiše. Zato i jesmo stavili pomalo muzikalan naslov, jer se uz takvu muziku bolje spava, a evo i slikovnog dokaza o navedenom.

Krnjevo, foto: Sanja Car

Crikvenica-Vrbnik, foto: Sanjin Ljubobratović

Rijeka, foto: Mateo Stici

Ujutro se na službenim postajama PGŽ-a mjerila sljedeća količina kiše (24h razdoblje): Rijeka 48, Parg 39, Rab 23, a Mali Lošinj 12 mm kiše.
Na automatskim postajama koje možete vidjeti na stranici Pljusak.com, od ponoći do 16h registrirano je i do 50 novih milimetara kiše, koliko je izmjerila postaja Selce. Ponovno je lokalno na Krku palo i do 30 mm kiše. Ovaj put u Rijeci manje oborine, 6-12 mm, dok je u riječkom zaleđu bilo i do 20 mm nove kiše od ponoći do 16h.

Ponedjeljak je osvanuo uglavnom pretežno oblačan uz lokalno slabu kišu te rijetku grmljavinu. Kako je dan odmicao došlo je i do djelomičnog razvedravanja, ali su se sjevernije od Rijeke zadržavali olujni oblaci uz pljuskove (radar ispod), ali ništa nije došlo do obalnog i morskog dijela županije.

Temperatura se na Kvarneru uz dosta sunca popela i do 25°C, dok se u Gorskom kotaru zbog zadržavanja oblaka i slabe kiše u 14h nije mjerilo više od 15°C.
Promjenjivo i nestabilno vrijeme trebalo bi se zadržati i iduća dva dana pa ne treba isključiti mogućnost kiše ili pljuskova s grmljavinom, ali će biti i sunčanih razdoblja.
Od četvrtka do kraja tjedna trebalo bi biti sunčanije i toplije, iako bez ljetnih vrućina. More se s ovom promjenom uopće nije rashladilo te je i dalje temperature između 20 i 22°C, a UV indeks vrlo pogodan za dulji boravak na suncu.

Za kraj skočit ćemo malo u idući tjedan, u kojem su kolege sa slovenskog portala Ciklon.si iskopale potencijalnu promjenu vremena uz jače zahlađenje prema kojoj bi prvi snijeg stigao u Gorski kotar, ali ovo je samo mala mogućnost ne i sigurna stvar.

Sličan sadržaj