Meteoalarm crven / Slijedi glavnina promjene: Obilan snijeg u Gorskom kotaru / Orkanski udari bure (mjestimice i snijeg) na Kvarneru!

HR-150205

Ciklona se tijekom utorka približavala iz zapadnog Sredozemlja prema sredozemnim otocima Sardiniji i Korzici. U večernjim satima došla je do Korzike, a potom nastavila svoje kretanje prema srednjoj Italiji, gdje je oslabila..

U PGŽ je donijela promjenjivo i nestabilno vrijeme. Snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača prolazno je padao u Gorskom kotaru i riječkom zaleđu iznad 500 metara, a prolazno ga je bilo i niže.
Na obali i otocima većinom je bilo povremene kiše, a u Rijeci i još ponegdje na sjevernim otocima zrnatog snijega i tuče.
Tijekom cijelog dana zadržalo se hladno vrijeme, a bilo je i prolaznog razvedravanja u večernjim satima.

Prema podacima DHMZ-a, jutros od 7h, u protekla 24h sve postaje u PGŽ bilježile su kakvu takvu oborinu, a najviše kiše palo je na lošinjskom području, i do 20 mm.
Popunjava se i tablica postaja sa snijegom, odnosno količina snijega na službenim postajama. Begovo Razdoblje mjerilo je jutros u 7h preko metar snijega, točnije 109 cm. Ostala područja Gorskog kotara uglavnom 30 i više cm. Oko 20 cm palo je u Lici, do 10 cm na sjeveru Hrvatske. Ostali krajevi unutrašnjosti s iznimkom Bilogore (14 cm), Slunja (18 cm) i Sljemena (54 cm), mjere tek koji cm.

Za razliku od jučer kada je oborina bilo više, a oblaka povremeno i manje, danas je situacija obratna. Pretežno je oblačno, bez nekih značajnijih oborina.
Zapuhala je i bura, na istoku Rijeke je jaka s gotovo olujnim udarima. Slično je i na istočnom priobalju, te istočnom dijelu otoka Krka.

HAK

Zbog bure, samo za osobna vozila otvorena je dionica Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.
Na Krčkom mostu i dionici Jadranske magistrale između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a od Bakra do Novog Vinodolskog i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).
Jak vjetar puše na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.
Zimski su uvjeti još na većini državnih cesta u Gorskom kotaru, uključujući staru cestu kroz Gorski kotar DC3 između Zdihova i Kikovice. Pomorski promet našom županijom odvija se bez poteškoća.

Temperature na Kvarneru više nego jučer. Od 3 pa do čak 11°C, a Gorski kotar još uglavnom drži minuse, -4 do 1°C.
Razlog zašto je danas manje oborina nego jučer, prilično je jednostavan. Ciklonalni centar koji se prošle večeri približio srednjoj Italiji jako je oslabio i više nije bilo izvora vlage za naše područje.
To će se promijeniti idućih sati, a posebno tijekom četvrtka i u prvom dijelu petka.

Sa Baleara se prema Sardiniji i Korzici približava novi ciklonalni centar koji će dodatno jačati kad dođe do spomenutih otoka. Njegov očekivani položaj za četvrtak sredinom dana vidljiv je na slici ispod.
Potom će se nastaviti njegovo premještanje prema srednjoj i južnoj Italiji pa će i uvjeti za zimske situacije postati još izraženiji.

Očekivana sinoptička situacija za četvrtak, model ECMWF, Izvor: DHMZ
web_fronte_sutra12

Stoga su izdana i brojna upozorenja od strane DHMZ-a za četvrtak. Snijega u Gorskom kotaru može pasti preko metar, a većina modela sugerira da će se zabijeliti većina riječkog područja pa čak možda i sjeverni dijelovi obale i otoka.
Naravno, najviše snijega Gorskom kotaru i rubu sjevernog riječkog prstena!
Osim Gorskog kotara, snijega će biti i na Karlovačkom te ličkom području, možda čak i preko 50 cm!

Padat će i u većem dijelu unutrašnjosti uz formiranje i mjestimice debljeg snježnog pokrivača. Najmanje snijega u Slavoniji, a može potpuno i izostati u nekim predjelima. U Dalmaciji, najviše šanse za snijeg ukoliko ga bude imat će Zagora, dok će na obali padati kiša, a u srednjoj ijužnoj Dalmaciji mogući su i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom.

Ne treba zaboraviti ni buru koja će čak i na riječkom području tijekom četvrtka imati olujne udare, a od Krčkog mosta nadalje i orkanske udare. U gorju će biti olujnog sjeveroistočnog vjetra, a uz snijeg moguće je i stvaranje snježnih zapuha i vijavica.
Bura će snijeg nositi i do istočnog priobalja pa možda čak i do otoka, ali za južne otoke uglavnom će se raditi o kiši koja može biti obilnija.

Nakon svega napisanog, najbolje bi bilo da bez prijeke potrebe tijekom četvrtka ne odlazite na put kroz Gorski kotar, a ni Jadranskom magistralom.

Ovu promjenu detaljno pratimo na sljedećem MJESTU.

Naslovna: Meteoalarm karta za Hrvatsku za četvrtak

Sličan sadržaj