Minusi stigli i u PGŽ / Mogućnost jače promjene vremena s olujnim jugom, kišom i plimom na Jadranu!

press_15

Srijedu u PGŽ možemo opisati kao uglavnom oblačan dan sa sunčanim razdobljima, a današnje je jutro na mnogim područjima bilo najhladnije ove jeseni, a to potvrđuju i izmjereni minusi. U utorak su negativne vrijednosti temperature stigle u Slavoniju, a u srijedu i u PGŽ, tj. Gorski kotar i zaleđe obale.

Najhladnije je bilo u Pargu kod Čabra s -2°C, Čavle su mjerile -1°C, Klana 0°C, Delnice 1°C, Kosi 2°C, Marčelji i Njivice 3°C, Cernik i Rijeka (Pehlin) 4°C, Dubašnica, Hreljin i Preluk 5°C, Volosko 7°C, Opatija 8°C, Rab 9°C, Mali Lošinj 11°C, a najtopliji je bio Susak s 10°C.

Od mjesta van PGŽ, najhladniji je bio Zavižan s -3°C te Gospić s -2°C, a najtoplija Palagruža s minimalnom temperaturom od 14°C. Jutarnji minusi u srijedu se nisu ponovili u Slavoniji.

Već od jutarnjih sati nad PGŽ se nadvila naoblaka koja je uz povremena sunčana razdoblja ostavljala dojam svježijeg vremena. Tako u 13h, na kvarnerskim otocima nije bilo nigdje toplije od 16°C, a u Gorskom kotaru tek malo iznad 5°C. Na riječkom području bilo je prohladno uz temperaturu oko 13°C.

Oblaka je tijekom srijede bilo i gotovo posvuda u Hrvatskoj, a na vanjskim otocima Dalmacije došlo je i do pojave jačeg razvoja naoblake uz grmljavinu. U 13h temperatura u unutrašnjosti uglavnom je bila ispod 10°C, a na Jadranu do 18°C.

Oblaci su stigli zbog kruženja manje količine vlažnog i nestabilnog zraka nad južnim Jadranom, a centar te visinske ciklone premješta se prema unutrašnjosti zemlje. Ciklona je slaba pa zato uglavnom ni nema oborina, ali je zbog njene prisutnosti oslabio utjecaj anticiklone sa sjeveroistoka Europe. Njen položaj može se vidjeti na naslovnoj slici, modela ARW , gdje bi prema njegovim predviđanjima u kasnim večernjim satima centar trebala imati nad Slavonijom i dijelom BiH.

Zbog takve sinoptičke situacije oblaci će se u unutrašnjosti zadržati još i u četvrtak u prvom dijelu dana, a u poslijepodnevnim satima sunčanih razdoblja ipak bi trebalo biti više. Ujutro će postojati i mogućnost magle.
Jutarnje temperature u gorju i unutrašnjosti zemlje od -2 do 5°C, a najviše dnevne između 5 i 10°C.

Na Jadranu od jutra sve manje oblaka pa bi tijekom dana trebalo biti pretežno sunčano, posebno na sjevernom dijelu, dok bi jug ujutro mogao imati i umjerenu naoblaku, ali uz kidanje u poslijepodnevnim satima.
Puhat će uglavnom umjerena, jedino podno Velebita i jaka bura s olujnim udarima.
Ujutro će biti najhladniji sjeverni Jadran, gdje se temperatura u zaleđu obale može spustiti i blizu 0°C, na otocima do 10°C, dok će u Dalmaciji temperatura biti uglavnom iznad 10°C pa sve do 15 ili 16°C na otocima.
Najviša dnevna temperatura kretat će se u rasponu od 14°C na sjevernom dijelu do 19°C na jugu Dalmacije.

U petak će u većini zemlje prevldavati bar djelomice sunčano vrijeme, dok bi više oblaka trebalo biti u Slavoniji, posebno na istoku.
Subota će biti pretežno ili djelomice sunčana posvuda, a sunca i ugodne topline posebno će biti u nedjelju.

U novom tjednu izgledna je jača promjena vremena koja će se posebno osjetiti na Jadranu. Zbog dubine ciklone i poklapanja s punim mjesecom, očekuju se poteškoće s plimom, ali i valovima zbog olujnog juga s orkanskim udarima. Sve to uz dosta kiše. Detaljnije u nastavku.

Više od 7 dana traje stabilizacija vremena s nižim temperaturama i sjevernim strujanjem, koje nam je stiglo po prolasku intenzivne hladne fronte 22. listopada, kada je stigao i prvi snijeg.
Od tada dani su svježi i suhi, a jutra hladna. Sve je kulminiralo jutros s minusima i u PGŽ.
Danas su stigli i oblaci, zbog visinskog kruženja vlažnog i nestabilnog zraka nad nama, ali taj vrtlog nije dovoljno jak za oborine. Međutim, došlo je do slabljenja anticiklone na sjeveroistoku Europe.

Time se prekida dotok hladnoći iz Sibira, koji usput rečeno kontinuirano dobiva novi snijeg uz akumuliranje hladnoće, što može biti ključno za zimu u Europi.

Slabljenje te anticiklone otvara put toplini iz Afrike da dođe do nas, tako da do kraja tjedna očekujemo i nešto toplije vrijeme, naravno uz stabilizaciju, kojoj se nazire kraj.

Najnoviji izlazi modela potvrđuju ciklonu po Sredozemlju. Dovoljno je blizu nama za olujno jugo i obilne oborine na Jadranu i privjetrinskim dijelovima gorja. Unutrašnjost može dobiti manje kiše, ali bez jugozapadne topline.

Od ponedjeljka do srijede tako se očekuje promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme, a glavnina će stići s nastankom Genovske ciklone tijekom srijede. Očekuje se tlak i od 995 hPa, što se najbolje vidi na sljedećj slici.

Rtavn1681

Na Jadranu će u noći sa 6. na 7.11. biti opasno, posebno na otvorenom moru. Uz orkansko jugo i uštap doći će do povišene razine mora te su moguća i plavljenja obalnih područja.

Dolaskom ove promjene prekinut će se dosadašnje sjeverno strujanje koje je podržavalo suho i hladnije vrijeme.

Sličan sadržaj