Misterij Bermudskog trokuta riješen?

Morski trokut između Bermuda, Floride i otočića Portorika u Atlantskom oceanu površine oko 1.140 kvadratnih kilometara prošlog je stoljeća došao na vrlo loš glas kao mjesto neobjašnjivog nestanka zrakoplova i brodova. Razvile su se brojne teorije zavjere koje tvrde da se radi o nadnaravnim pojavama i vanzemaljske otmice. Zanimljivo je napomenuti kako američka mornarica ne priznaje postojanje “Bermudskog trokuta” te da on nikada nije bio uvršten među 10 najopasnijih voda za plovidbu.
Najnovija analiza koju je za BBC proveo novinar Tom Mangold utvrdila je da se barem dva poznata slučaja tajanstvenog nestanka britanskih zrakoplova mogu jednostavno i razumno objasniti.

U jednom slučaju uzrok pada najvjerojatnije je bio nedostatak goriva, a u drugom tehnički kvar.

Prije 60 godina putnički letovi od Londona do Bermuda bili su prilično opasni. Zrakoplovi su morali slijetati na Azorima kako bi napunili rezervoare za nastavak leta od oko 3000 kilometara, što je tada bila najduža neprekinuta linija na svijetu. Zrakoplovi su tada letjeli na granicama svojih mogućnosti. Danas nose dovoljno goriva da, u slučaju problema, mogu skrenuti i stići do istočnih američkih obala udaljenih oko 1000 kilometara.

Tvrtka koja je tada letjela na ovoj liniji British South American Airways (BSAA) bilježila je negativne sigurnosne rekorde – u tri godine imala je 11 ozbiljnih nesreća, izgubila je pet zrakoplova, a 73 putnika i 22 člana posade su poginula.

30. siječnja 1948. u vodama Bermudskog trokuta bez traga je nestao BSAA-ov zrakoplov Avro Tudor IV sa 25 putnika i šest članova posade. Dijelovi zrakoplova i tijela nikada nisu pronađeni.

Službena istraga zaključila je da će sudbina Star Tigera zauvijek ostati neriješeni misterij. No analiza leta i izvješća pokazuje da je zrakoplov imao problema i prije nego što je stigao do Azora – jedan od grijača prestao je raditi, a jedan od kompasa nije funkcionirao kako treba.

Stručnjaci pretpostavljaju da je pilot odlučio letjeti vrlo nisko, na samo šestotinjak metara, kako bi održao toplinu aviona. U trenutku kada je prilazio Bermudima nalazio se malo izvan kursa i kasnio je oko sat vremena. Osim toga, neki meteorološki podaci pokazuju da je vjetar protiv kojeg je letio vjerojatno bio mnogo snažniji nego što su prognoze predviđale. Zbog svega navedenog trošio je znatno više goriva.

Na visini od 600-tinjak metara trošio je mnogo više goriva, rekao je Eric Newton, jedan od vodećih istražitelja. ‘Na 600 metara također nije imao puno prostora za manevre. U bilo kakvoj ozbiljnoj situaciji izgubio bi visinu za nekoliko sekundi i pao u more’, dodao je.

Avro Tudor IV bio je vojni zrakoplov preuređen za civilne svrhe. Zbog brojnih sigurnosnih nedostataka vrlo je brzo povučen s komercijalnih linija, a samo BSAA ga je nastavio koristiti.

Izvor: T-portal
Foto: 24 sata