MJEŠAVINA VODE I NAFTE POTOPILA AUTE U BENČIĆU


Štete od poplava uzrokovanih obilnom kišom zbrajale su se tijekom čitavog dana u Rijeci i okolici. Najgore su, prema dostupnim podacima, prošli vlasnici podruma i poslovnih prostora smještenih ispod razine ulice u središtu grada, kao i vlasnici automobila koji su se zatekli na područjima najteže pogođenima poplavama.

Jedno od takvih bilo je i parkiralište u sklopu kompleksa Rikard Benčić, gdje je u dio automobila, skupa s vodom, prodrlo i ulje nepoznatog porijekla, koje bojom i mirisom podsjeća na neku vrstu lož-ulja. Koliko je vode bilo na parkiralištu Benčić prikazao je vlasnik jednog od automobila oštećenih mješavinom vode i nafte Želimir Černelić, pokazujući masne smeđe mrlje koje su sezale do polovice visine vrata njegovog »sparka«. Do te visine sve je na autu bilo prekriveno smrdljivom masnoćom koju jučerašnja kiša nije mogla oprati.

-Sigurno je bila riječ o tonama nafte, jer vode je bilo skoro do vjetrobrana, a pogledajte koliko je toga ostalo na autima nakon što je voda otekla. Unutra je još gore, sve je mokro, masno i smrdi po nafti. Ne znam što je s motorom, jer auto sam uspio samo nakratko pokrenuti, a onda se ugasio i više ga ne mogu upaliti, ali unutrašnjosti nema spasa. Morat ću mijenjati sve podne obloge, obloge vrata i sjedala, kaže Černelić.

Zaostalo gorivo?

Odakle je došlo ulje, čiji su ostaci bili vidljivi ne samo na brojnim automobilima u Benčiću, nego i na zaostalim lokvama vode na čijoj se površini jasno presijavao sloj masnoće, jučer nije bilo moguće utvrditi, no Černelić je izrazio sumnju kako je riječ o zaostalim količinama ulja ili goriva iz nekadašnje tvornice Rikard Benčić. Sumnje potkrepljuje većim količinama guste, smeđe, masne tekućine koje je otkrio na samom ulazu u kompleks iz Krešimirove ulice.
Moguće je da se tu negdje nalazi spremnik u kojemu su ostale neke veće količine ulja, što ih je voda svojim prodorom izbacila na površinu. Inače, parkiralište je već prošle godine jednom bilo poplavljeno, ali nadležni u Gradu i Rijeka prometu nisu poduzeli ništa da se tako nešto ne ponovi, ogorčen je Černelić.

U Rijeka prometu odgovaraju kako se pri rekordnim količinama oborina kakve su zabilježene u nedjelju i ne može puno toga poduzeti da se spriječi poplavljivanje parkinga.

-Kako spriječiti poplavu parkinga kada su i sve okolne ulice bile potpuno poplavljene, kratko je kazao Daniel Frka iz Rijeka prometa, dodajući da o oštećenju automobila uljem tijekom jučerašnjeg dana nisu dobili niti jednu pritužbu, dok o mogućem izvoru zagađenja kaže kako je riječ o zgradama u vlasništvu Grada Rijeke.

Dvadesetak intervencija

Od gradske vlasti pokušali smo saznati imaju li ikakvih spoznaja o mogućim zaostalim količinama goriva ili drugih vrsta ulja u kompleksu Rikard Benčić, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

Ostale štete na području grada bile su »uobičajene« za velike kiše, što su nam potvrdile i dežurne službe, posebno vatrogasci koji su, prema riječima Hinka Mancea, zapovjednika JVP Rijeka, imali dvadesetak intervencija zbog poplava podrumskih prostorija.

– Broj intervencija čak je i nešto niži od prosjeka pri ovako obilnim oborinama, a najviše ih je bilo na Školjiću, gdje je poplavljeno više podruma, rekao je Mance. U procjenu šteta nije se želio upuštati, objasnivši kako ona tek slijedi.

AK Rijeka punih ruku posla

Pune ruke posla imale su i dežurne ekipe Autokluba Rijeka koje su čitav dan u nedjelju izvlačile automobile iz vode. – Štete na vozilima tek će se utvrditi, no obično ih većina, nakon što se dobro osuše, pali bez problema. Osim izvlačenja vozila iz poplave, imali smo i nekoliko intervencija zbog vozila oštećenih u nevremenu, rekao je tehnički rukovoditelj u AK Rijeka Marin Miculinić.

Marocchini: Oborinska kanalizacija temeljito očišćena

Direktora Vodovoda i kanalizacije Andreja Marochinija upitali smo jesu li poplave u središtu grada posljedica slabo održavanog i čišćenog sustava odvodnje oborinskih voda, što on odlučno opovrgava. – U kolovozu smo imali veliku akciju čišćenja sustava odvodnje. Tada je velik dio očišćen od taloga i lišća koji su se nakupili preko ljeta, a i nakon toga je čišćeno prema planu redovnog održavanja.

To što su se poklopci šahti dizali nije posljedica začepljenih cijevi nego naprosto velike količine vode. Znam da to može izazvati probleme vozačima, ali da voda ne izbije kroz šahte u ovako ekstremnim situacijama odnijela bi pola kolnika, objašnjava Marochini.

Tekst i foto: Novi list

Sličan sadržaj