Modeli sve ujednačeniji: Nakon Božića naglo zahladnjenje s olujnom burom, snijeg moguć i uz obalu!

Rtavn1141

Ima nešto u priči da kad istok SAD-a nema zimu da se ista dogodi nama u ovom dijelu Europe. 2012. godine, kada je prvi dio veljače bio u Europi iznimno hladan, SAD nije imao zimu.

Prošle zime snijega i leda nije im nedostajalo, a kod nas će se nažalost godina pamtiti po elementarnoj nepogodi u Gorskom kotaru.

Prije nekoliko dana činilo se da im ne gine bijeli Božić, a danas su to samo želje. Zato se kolo okrenulo na našu stranu. Doduše, Božić neće biti bijeli, ali na pomolu je jedan od jačih meteoroloških događaja u ovoj godini, a posljednji izlazi prognostičkih modela upućuju na vrlo dinamičan razvoj događanja.

No, krenimo redom. Nastupio je Badnjak, kojeg će obilježiti promjenjivo oblačno vrijeme uz mogućnost slabe kiše, koja na mnogim područjima PGŽ može i izostati. Temperature će biti iznadprosječne za doba godine, ali opet ne iznimno visoke kako je znalo biti prijašnjih godina s izraženom južinom.

Na Božić se veći dio dana vrijeme neće bitnije mijenjati. Bit će i dalje promjenjivo oblačno uz mogućnost slabe kiše, koja će navečer malo se i proširiti na veći dio područja. Ni tada se temperature neće značajnije mijenjati.
U noći na petak vjetar će okrenuti na sjeverni smjer, doći će do naglog pada temperature i počet će snijeg u Gorskom kotaru.

To je samo uvertira u ono što modeli vide za sam kraj godine. Reći ćemo neke od zanimljivosti: temperature u gorju i do -10°C, snijeg moguć i na Kvarneru, orkanska bura. Treba li još što dodati?

Detaljnije o vremenu nakon Božića pa sve do Silvestrova saznajte u nastavku.

Bez sumnje, pred nama je vrlo jaka promjena vremena. Iako su nas mnogi na facebook stranici napali kako radimo senzaciju, ispostavlja je da bi bilo bolje da su se pokrili po ušima. Čak štoviše, ono što modeli vide za sam kraj godine, ne može se opisati u naslovu.

Riješili smo već da će Badnjak i Božić biti nestabilni, a na blagdan Sv. Stjepana, u noći će početi padati snijeg na području Gorskog kotara, dok će kiša biti izgledna na Kvarneru. U noći malo susnježice može pasti u riječkom zaleđu iznad 500 metara, a snijega iznad 600 ili 700 metara.
Zapuhat će umjerena do jaka bura s kojom će temperatura brzo pasti, ali će se i razvedriti.
Noću temperatura u Gorskom kotaru i ispod -5°C, dok će na Kvarneru opasno se približiti nuli.

Stabilna, ali hladna trebala bi biti i subota. sa najvišim dnevnim temperaturama u Gorskom kotaru i ispod -5°C, a na Kvarneru oko 5°C. Sve će biti pojačano vrlo jakom burom, a u gorju sjeveroistočnjakom.

I onda 28. prosinca sa sjevera će stići iznimno jaka hladna fronta zbog koje će se formirati sekundarna ciklona u Genovskom zaljevu.To će biti okidač za oborine i hladnoću pa 28. prosinca modeli vide i 10- ak cm snijega u Gorskom kotaru, a treba reći da će snijeg biti moguć i iznad 500 metara visine uz stvaranje snježnog pokrivača u riječkom zaleđu.

29. prosinca vrlo obilan snijeg nastavit će padati u Gorskom kotaru, a bivat će sve hladnije te do poslijepodnevnih sati snijeg se može spustiti i na isspod 300 metara.
Ojačat će dodatno bura pa se i u Rijeci očekuju orkanski udari, a bit će ih i diljem Kvarnera, ali i Gorskog kotara.

30. prosinca ciklona će i dalje djelovati, a snježna granica spustit će se na sjevernom dijelu Kvarnera do mora pa je snijeg izgledan i u Rijeci uz mogućnost stvaranja tanjeg snježnog pokrivača, dok će Gorski kotar doslovno biti zatrpan.
I dalje bura olujna s orkanskim udarima.

Posljednjeg dana godine modeli vide, iako je još daleko, smirivanje vremena, ali bi Doček mogla obilježiti bura i hladnoća, uz temperature u Rijeci oko 0°C, a u Gorskom kotaru u debelom minusu.

Dakako, ovo su samo izgledi vremena za tako daleko razdoblje. Zadržat ćemo se na činjenici da nakon Božića slijedi jako zahladnjenje s puno bure na Kvarneru, snijega u gorju, uz spuštanje snježne granice sve do mora.

Sličan sadržaj