Moguće zahlađenje sredinom siječnja ?


Današnji najnoviji prognostički materijali upućuju na mogućnost promjene visinskih mlaznih strujanja zraka, sa zapadnih na sjeverne smjerove sredinom siječnja. To bi značilo da bi došlo do slabljenja ciklonalne aktivnosti iznad Atlantika i jačanje anticiklone između Skandinavije i sjeverozapadne Rusije, koja bi sa svoje prednje strane povlačila izrazito hladni polarni zrak na sjeveroistok Europe i na područje Rusije.

Istovremeno model ECMWF vidi mogućnost širenja anticiklone s Azora prema zapadnoj Europi. E, sad… tu postaje zanimljivo i neizvjesno! Ako bi se spojile te dvije anticiklone, u tom bi se slučaju one protezale od Atlantika preko zapadne Europe do Skandinavije.

To bi bio idealan scenarij, jer bi se sa svoje prednje strane anticiklona povlačila i kanalizirala sav hladan zrak sa sjeveroistoka Europe direktno u toplo Sredozemlje. Spuštanje izrazitog hladnog zraka u toplo Sredozemlje uzrokovalo bi stvaranje ciklona koje bi nam dodatno povukle još hladnoće sa sjevera na naše područje, što bi nam donijelo obilne snježne oborine, a snijega bi vjerojatno bilo i duž obale.
Istočno od nas bi se nalazila anticiklona koja ne bi dopuštala da se taj hladan zrak “prelije” istočnije od našeg područja.

Moramo isto tako napomenuti da je ova analiza rađena po samo jednom izlazu ECMWF modela, i da smo naveli samo jednu od mogućnosti razvoja događaja za vremenski period oko sredine mjeseca. Prema tome ovo nikako ne uzimati kao gotovu stvar, jer američki GFS model također vidi hlađenje sjeveroistoka Europe, ali u osjetno blažoj varijanti i s drugačijim rasporedom tlakova za isti vremenski period.

Ovih dana među modelima vlada velika konfuzija, pogotovo za vremensko razdoblje dulje od desetak dana.
Stoga nam ne preostaje ništa drugo nego da sačekamo da barem jedan od modela uhvati neki trend mogućeg razvoja vremenske situacije oko sredine mjeseca, da bi mogli sa većom sigurnošću reći što nas očekuje.

Naslovna: Trenutna sinoptička situacija zbog koje imamo ovakvo vrijeme, model ECMWF, wetterzentrale.de

Sličan sadržaj