MOGUĆI OLUJNI UDARI BURE, STABILNO DO SUBOTE

Napokon malo sunca da je stiglo i do Rijeke, a sve zahvaljujući promjeni strujanja na sjeveroistočni smjer, tako da je bura bar prolazno rastjerala naoblaku. Na kartama naoblake koju upravo gledamo dok pišemo ovaj tekst, do subote vam ne možemo obećati posve sunčano vrijeme, ali će proći bez kiše.

Bura trenutno nije prejaka, ali se iza 14h očekuje njeno jačanje pa na istočnom priobalju do kraja dana može biti i olujnih udara od preko 20 m/s. Slično je i sa sjeveroistočnjakom u Gorskom kotaru, koji na vjetrovitim lokacijama može također imati olujne udare. Vrhunac vjetra očekuje se u noćnim satima četvrtka, a zatim bi tijekom četvrtka vjetar trbao slabiti, iako se povremeno umjerene do pojačane bure može očekivati i tijekom petka.

Ovo stabilnije razdoblje obilježit će i manji pad temperature zraka, posebno noćne i jutarnje temperature, gdje u Gorskom kotaru mogu se spustiti i blizu nule, u riječkom zaleđu i ispod 5°C, a na obali i otocima ispod 10°C. Dnevne temperature bit će koji stupanj niže od proteklih dana, ali s naglaskom na osjet hladnoće koji će biti pojačan vjetrom, tako da ono što bude pisalo na termometrima neće oslikavati pravo stanje stvari.
Neće biti ni posve sunčano, nego će većinom biti promjenjive naoblake.

Od subote će na vrijeme početi djelovati Sredozemna ciklona koja bi u periodu do srijede riječkom području te još ponegdje lokalno, mogla donijeti i veće količine kiše. U Rijeci bi moglo tako pasti blizu 150 mm kiše, a lokalno i više od toga. Zatim je vidljiva stabilizacija uz buru.

Taj period je još daleko pa ćemo još jednom ponoviti ono što je vrlo izgledno, a to je burno i svježije vrijeme do subote, zatim veće količine kiše do srijede.

U studeni ćemo ući s iznadprosječnim temperaturama koje bi se ipak sredinom 1. dekade trebale spustiti u granice prosjeka.

Naslovna: Kukuljanovo jutros, foto: Jasmin Mušanović

Jesen u Klani, foto: Eni Baštrakaj

Sličan sadržaj