Mogućnost olujnih udara bure u utorak, na Božić moguća slaba kiša, u gorju i malo snijega

DHMZ/meteo.hr

Od početka prosinca nalazimo se pod dominacijom stabilne anticiklone, koja je toliko snažna da zadržava ciklone s Atlantika daleko na sjeveru, što je dobra stvar, jer s tom situacijom iznadprosječne topline nema.

Po toj anticikloni stalno pritječe hladniji zrak pa su temperature većinom oko prosjeka za doba godine, što je potpuna suprotnost s prosincem 2015. godine.
Međutim, loša strana takve situacije je da nema ni oborina, a bez vlage ne može padati ni snijeg. Može takozvani industrijski kad se zbog inverzije na kopnu zrak zasiti vlagom te pada snijeg ili inje, ali Jadran rijetko kad ima maglu i uvjete za “umjetne” oborine.

Zajednička nazivnik za oba prosinca je činjenica da se suša ponavlja. Prosinac 2015. godine Rijeci je donio tek 0.1 mm kiše, što je bio i drugi najsušnjiji rezultat za Rijeku u povijesti, odmah nakon listopada 1965. godine kada u Rijeci nije pala ni kap kiše.

Ovaj prosinac zasigurno neće biti među najsušnijim mjesecima u povijesti, jer je do sada Rijeka sakupila 2.5 mm kiše. Ništa bolja situacija nije ni u ostatku PGŽ, ali ipak postoje naznake da će se oborinska statistika do kraja godine ipak tek malo popraviti.

U božićnom tjednu vrijeme će u većoj mjeri i dalje obilježavati trenutna anticiklona, a zadržat će se i hladno i prohladno vrijeme, posebno u utorak kad će na Kvarneru puhati jaka do olujna bura. Upravo zbog vjetra utorak će biti i dan s najvećim osjetom hladnoće. Bura će nastati kao razlika u tlaku između anticiklone kod nas i ciklone na jugu Sredozemlja
Od srijede do subote dnevna temperatura će malo porasti, dok će jutarnje temperature, naročito u gorju i zaleđu obale biti i dosta niske.

U nedavnom tekstu o bijelom Božiću spomenuli smo mogućnost ciklone za Božić koja bi donijela oborine. Danas je više nema na prognostičkim kartama, ali zato prognostički modeli vide dva slaba prodora, jedan na Božić, a drugi dan poslije.

Navedeni prodori trebali bi donijeti i tek malo oborina. Zbog njih bi na sam Božić trebalo biti oblačnije, s mogućnosti slabe kiše na Kvarneru, a u Gorskom kotaru malo susnježice ili snijega.
Slično vrijeme nastavilo bi se i na sam blagdan sv. Stjepana. Oblačno i prohladno, u gorju i hladno uz mogućnost slabih oborina. Uz ovaj “setup” ne očekuju se veće oborine, a na većini područja bi mogle i izostati.

Neku veću promjenu sinoptičke situacije teško je očekivati sve dok je anticiklona ovako jaka i ne dozvoljava prodorima dolazak do Sredozemlja ili naših krajeva.

Sličan sadržaj