Na početku proljeća u Dalmaciji zavladala prava zima

Kako je i bilo najavljeno, drugog dana proljeća u Dalmaciji su vladali pravi zimski uvjeti. Duboka ciklona s centrom iznad Otranta naglašeno djeluje na vrijeme u južnoj i srednjoj Dalmaciji.

U večernjim satima snijeg je prvo zahvatio dolinu Neretve, vrgorački kraj, a onda se postupno širio na imotsko područje, gotovo cijelu Makarsku rivijeru, Omiš, Split… Snijeg pada i na nekim srednjodalmatinskim otocima; već su se zabijeli dijelovi Brača i Korčule.

Na dijelovima Pelješca vlada prometni kolaps zbog napadalog snijega.

U Splitu se temperatura iza 21 sat spustila na nulu stupnjeva, a snijeg se počeo primati na podlogu. Ovo je već treći put da ovog ožujka u Splitu pada snijeg što se dugo nije dogodilo. U Gornjem Sitnom i Dubravi već je palo nekoliko centimetara snijega, a na Zvjezdanom selu Mosor temperatura je pala na -3°C.

Probleme je stvarala a još uvijek stvara i snažna bura koja uz obalu mjestimice puše na udare preko 100 km/h. Za sav promet zatvoren je Dubrovački most jer su udari bure prelazili orkanskih 120 k/h. Podno Velebita, u okolici Senja, izmjereni su udari do čak 170 km/h.

Tijekom noći na Konavoskim brdima palo je nešto snijega, a na cestama su proglašeni zimski uvjeti. Prema zapovjedniku Zimske službe JVP Konavle Mariju Magudu na cestama je oko dva do tri centimetra snijega.

”Ralice su odmah izašle na teren i ceste se čiste. Na snazi su naravno zimski uvjeti i svim vozačima savjetuje se oprez”, rekao je Magud.

Naslovna i tekst: Konavle/Dalmacija danas

Sličan sadržaj