Na prvi dan klimatološke jeseni pala obilnija kiša, zapuhala jaka bura te osjetno zahladilo

Prva promjena vremena u klimatološkoj jeseni te u rujnu donijela je obilniju kišu, jaku buru te osjetno zahlađenje. Temperature zraka spustile su se i za više od 10°C.

Najviše kiše po mjerenjima DHMZ-a je palo na postaji Bakar(41.0mm) slijedi Mali Lošinj sa 39.2mm, Rijeka sa 38.8mm, Delnice 34.0mm, Risnjak i Kukuljanovo dijele količinu oborina od 32.0mm. Najmanje kiše je palo na postaji Rijeka – aer. samo 19.8mm.

Prema podacima Pljuska najviše kiše je palo na Cresu (50.0mm), Rijeka 49.0mm, Volosko 46.0, Kukuljanovo 44mm, Cernik i Baška 43mm.

Zapuhala je jaka, na poznatim lokacijama i olujna bura. Najjači udari vjetra zabilježeni su u Omišlju i na Krku(Treskavac) 25 m/s ili 90 km/h, slijedi Roč u Istri sa 24 m/s. Zbog vjetra zatvorene su i važne prometnice za neke kategorije, tako autocestom A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica smiju prometovati samo osobna vozila. Zabrana za prvu i drugu skupinu vozila vrijedi i od Bakra do Svete Marije Magdalene.

Osjetno je zahladilo, temperature su niže i za 10°C, a uz jaku buru osjet hladnoće je veći. Temperature zraka nakon prolaska fronte u Gorskom kotaru ne prelaze 13°C.

Radarska snimka

Satelitska snimka

Količina oborina (pljusak.com)

Opatija
Foto: Kristijan Kožul

Nad Rijekom
Foto: Denis Flego

Osor
Foto: Sandro Puncet

Lošinj
Foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj