Na riječkom području palo i 100 mm kiše! / Nove oborine tek slijede!

legnyomaskep2

U protekla 24h na području PGŽ posvuda je pala obilnija kiša. Obilne oborine raporedile su se uglavnom od 40 pa gotovo do 100 mm, a nove oborine tek slijede. Ciklona nad Ligurskim morem zaslužna je za ove obilne oborine, a u iduća 24h pala kiša mogla bi se i udvostručiti.

Jutros do 8h najveću 24-satnu količinu kiše dobio je Bakar u kojem je izmjereno 91 mm. Odmah iza njega nalazi se Kukuljanovo s 83 mm. Slijede Delnice s 81 mm, Crni Lug 78 mm, 53 mm u Rabu, 52 mm u Malom Lošinju, u Rijeci 46 mm, a na aerodromu 44 mm. 36 mm kiše palo je u Krku, a iznenađujuće malo kiše palo je na sjeveru Gorskog kotara, tek 21 mm oborine izmjereno je u Pargu.

Glavnina oborina pala je u noćnim i jutarnjim satima srijede, počevši negdje od 2 sata pa sve do 10 sati.

Na automatskim postajama najviše kiše od ponoći do 14h mjeri se u Cerniku, 100 mm. 74 mm mjeri postaja Rijeka (Vežica), 69 mm Čavle, 68 mm Kukuljanovo, Grižane 65 mm, a u Hreljin 61 mm.

Kiša je primorala vatrogasce na brojne intervencije, jer je došlo do pojave poplava, izbijenih šahtova i drugih problema tipičnih za situacije kada u kratkom vremenu padne veća količina kiše.

Kiše ima i u unutrašnjosti zemlje što je dovelo do porasta vodostaja rijeka, a Kupa se već izlila na nekoliko mjesta na karlovačkom području, a u Karlovcu je izmjeren 21 mm kiše.

U tijeku je uglavnom manje zatišje pred buru, jer su oborine oslabjele ili prestale u PGŽ, a jedino se u većoj mjeri zadržavaju mjestimice u Gorskom kotaru.

Nove oborine tek će stići, a u konačnici neke lokacije mogu dobiti ukupno i 200 mm kiše od ove ciklone. Ni nakon nje nema potpunog prestanka kiše, jer će i vikend biti nestabilan. Tek od utorka postoji mogućnost stabilizacije vremena.

HAK
Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u većem dijelu zemlje. Magla smanjuje vidljivost mjestimice na autocestama: A1 između čvora Bosiljevo i tunela Mala Kapela te A6 Rijeka-Zagreb između vijadukta Bukovo i tunela Tuhobić (vidljivost povremeno smanjena na 50-100 m) te između čvorova Delnice i Ravna Gora.

Jak vjetar usporava vožnju na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i čvora Vrata, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila. Zbog jake kiše i velike količine vode na kolniku vozi se usporeno na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva 2 i Kikovice. Na cestama u gorju, duž Jadranske (DC8) i Ličke (DC1) magistrale mogući su odroni. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Zbog jakog vjetra u prekidu su:

trajektne linije: Sumartin-Makarska i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ;
katamaranske linije: Split-Vis, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split;
brodska Mali Lošinj-Unije-Susak.

Katamaran na liniji Rijeka-Rab-Novalja isplovit će danas u 15 sati.

Sličan sadržaj