Na Sredozemlju će u petak nastati mediteranski uragan – medicane

Iznadprosječno topla površina Sredozenog mora ovog mjeseca stvara uvjete za jača nevremena diljem regije, ukoliko se poslože određeni parametri.
Uz temperature površine od 26 do 28°C, koliko je trenutno, a prema sjeveru Afrike još i više, raste i rizik od nastanka opasnih oluja.

Vrlo toplo more proizvodi veću količinu vlage, povećava točku rosišta, što dodatno s njegovom temperaturom potiče nastanak opasnih oluja. Jedna takva formirat će se u Sredozemlju između Sicilije i Korzike u petak. Riječ je o oluji koja će imati tropska svojstva ili jednim imenom medicaneu, mediteranskom uraganu.

Prema posljednjim prognostičkim modelima, medicane će biti gotovo stacionaran, što će stvoriti uvjete za ekstremne količine kiše spomenutom području , mjestimice i preko 300 mm. Točna raspodjela oborina ovisi o položaju, kretanju i snazi samog sustava.
Predviđa se da će najviše kiše pasti istočno od Sardinije i na jugu Korzike, kao i mjestimice na Siciliji.

Medicane bi se brzo trebao raspasti, ali njegova snaga bit će dovoljna da u kratkom vremenu donese po život opasne vremenske prilike, osobito zbog obilne kiše radi koje će postojati mogućnost poplava i odrona.

[stextbox id=’info’]Medicane ili mediteranski uragan je sustav tropskih karakteristika kojeg karakteriziraju “oko”, topla jezgra i nepostojanje fronti. Njegovo trajanje uobičajeno je do 48 sati, a pritom može pasti i vrlo velika količina kiše praćena olujnim vjetrom.
Grmljavinske oluje nastaju kao posljedica tople jezgre. Boljom organizacijom počinje vrtnja oko oka medicanea ili “normalnog” tropskog sustava, gdje je najniži tlak, što je još jedna razlika u odnosu na vantropske ciklone (tropski sustavi imaju “oko” vedrine).
Zbog zatvorenosti Sredozemlja, uobičajeno vjetar ne puše stalnom brzinom većom od 135 km/h, jer nema toliko mora na kojem bi se medicane “hranio”.[/stextbox]

Prošle godine, u studenom medicane Numa pogodio je zapad Grčke, a godinu dana prije, također u studenom medicane je pogodio Maltu te nastavio kretanje prema otocima u Egejskom moru.

Sličan sadržaj