Najhladnija područja na Zemlji

Proteklih tjedana vijesti o velikoj hladnoći u Sjevernoj Americi zauzele su glavna mjesta u svjetskim medijima. Izraziti polarni udar trajao je tek koji dan. No, što je s onima koji takve polarne udare imaju gotovo svaki dan? Donosimo neka od najhladnijih naseljenih mjesta na Zemlji, gdje tjednima, mjesecima, temperatura ne raste iznad -20°C.

Prospect Creek, Aljaska
Američki apsolutni minimum, očekivano, izmjeren je tamo gdje i treba biti, a to je Aljaska. U hladno siječanjsko jutro 1971. godine, ovo gotovo napušteno naselje, imalo je izmjerenu temperaturu od -62.2°C.

Snag, Yukon
Ova lokacija drži rekord Sjeverne Amerike, a 3. veljače 1947. godine živa u termometru spustila se do -62.8°C. U ovakvim uvjetima izloženi dijelovi kože smrzavaju se u momentu, a dah vam se vidi i nekoliko desetaka sekundi prije nego nestane. Za sve koji su taj dan doživjeli ovaj ekstrem, dobra je vijest bila da se tijekom dana temperatura podignula na “ugodnih” -48.9°C.

Yakutsk, Rusija
Kakav bi to pregled bio bez ruskih predstavnika. O ovom gradu već je toliko toga rečeno. U veljači 1891. izmjereno je -64.4°C. Bez razloga ne nosi naziv najhladnijeg grada na svijetu. Ni ova oznaka “grad” nije napisana bezveze. Yakutsk to uistinu i je, velegrad koji broji nekoliko stotina tisuća stanovnika koji potpuno normalno žive i prilagodili su se živiotu u ekstremnim uvjetima.
Kad kažemo ekstremnim to doista i mislimo. Prosječna najviša dnevna temperatura zimi ne raste iznad -30°C.

Sjeverni Grenland
Britanska sjevernogrenlandska ekspedicija koja je poduzeta 1950-ih na ovom je području izmjerila temperaturu od -66.1°C. Ovaj smrznuti otok ima gotovo dva tipa klime. Na sjeveru je to arktička s izrazitom hladnoćom, a na jugu koji je i najnaseljeniji, ljeto čak može biti ugodno.
Na sjeveru je izmjerena spomenuta temperatura, ali nitko doista ne zna, postoji li na otoku možda još hladnije mjesto, dobro skriveno od pogleda znanstvenika.

Verhojansk i Ojmjakon, Rusija
Vraćamo se u Sibir. Mala mjesta s velikom meteorološkom povijesti. Dva puta su dosegnuli ekstrem od -67.7°C, prvi put 1892, a zatim i 1933.godine.
Stanovnici su ponosni jer njihova mjesta imaju mnogima strašnu titulu. Najhladnija mjesta u Rusiji, Aziji i sjevernoj hemisferi. Čak štoviše, nadaju se da će upravo njihovo mjesto u budućnosti zasjesti na tron najhladnijeg, bez potrebe za dijeljenjem “trona”.

Vostok, Antarktika
Sovjetski istraživači 21. srpnja 1983. izmjerili su tada najnižu temperaturu na Zemlji ikada od -89.2°C, gotovo stupanj hladnije od prijašnjeg rekorda iz 1960. godine. Temperatura je padala sa -75°C gotovo 3°C po danu da bi se ostvario taj rekord.
Pitamo se da li su znali da najgore tek slijedi?

Istočna Antarktika
Kad se činilo da nakon Vostoka ne može još gore, priroda se uvijek potrudi demantirati. A rezultat je -94.7°C izmjerenih 2010. godine, u kolovozu. Ovakva hladnoća potrajala je oko mjesec dana, ali rekord je rekord.
Nećete ga naći u Giunessu, jer je izmjeren satelitom, a ne termometrom, što je nonsense, ali dobro.
Kakve su šanse za preživjeti to? Odgovr je vrlo jednostavan i kratak, nikakve, jer na toj temperaturi sve puca pa i ljudske kosti.

Izvor slika: TWN