Najnovija analiza prognostičkih modela, dugoročne mogućnosti razvoja situacije

Analiziranjem prvenstveno ECMWF modela, ali i ostalih također, postoje vrlo realni izgledi za ozbiljnije zahlađenje krajem mjeseca i početkom veljače, jer malo fali da se neke stvari poklope u korist pravog zimskog scenarija u našim krajevima.

Uzet ćemo primjer ECMWF model, koji na 240 satu površnom promatraču ne predstavlja ništa spektakularno. Međutim, jedna lijepa mogućnost se skriva iza tih 240 sati.

Azorska anticiklona se širi prema sjeveru, istovremeno iznad Grenlanda jača visoki tlak, što bi značilo da se anticiklona širi. Sjevernije od Grenlanda također je jaka anticiklonu, u čijem središtu tlak iznosi visokih 1050 hPa, a isto tako iznad područja Skandinavije imamo anticiklonu.

Postoji vrlo izgledna mogućnost da se anticiklone s Atlantika i s Grenlanda spoje svojim grebenima (greben je polje visokog tlaka zraka okružen niskim tlakom) i tako poguraju duboku ciklonu sa središtem oko Islanda prema Sredozemlju. Na sjeveroistoku imamo hladan zrak koji čeka kao “napeta puška” da se Atlantik stabilizira, a takva jedna ciklona bi ga dodatno povukla sve do Sredozemlja. Put toplom zraku s Atlantika bi bio blokiran od anticiklone koja bi se protezala od obala Portugala pa sve do Grenlanda i Skandinavije.

Spajajući se grebenima te dvije anticiklone oslabile bi ciklonu iznad Islanda, ali vjerojatno njezina fronta bi došla do Sredozemlja što se i priželjkuje. “Zatvorio” bi se Atlantik, anticiklona iznad Skandinavije bi gurala sve hladniji zrak prema Sredozemlju, kojeg bi dodatno ciklona sa svoje stražnje strane. Jednom riječju, hladnom polarnom zraku sa sjevera i sjeveroistoka bio bi otvoren put prema nama.

Sad se vratimo malo u stvarnost, pa ćemo biti realni i reći, da je ovo samo optimistično gledanje jedne od puno drugih mogućnosti. Isto tako ovo nije ništa nerealno niti nemoguće, dapače čak i izgledno ako se poklope “kockice” u našu korist koje smo spomenuli.

Naslovna: Model ECMWF za 26.01. koji daje mogućnost spomenutog scenarija.

Sličan sadržaj