Najviše kiše u PGŽ dobile Delnice, u Hrvatskoj Varaždin potopljen sa preko 120 litara

Foto: Darijan Markić

Tijekom petka i u prvom dijelu subote na vrijeme nad našim područjem djelovala je ciklona s pripadajućom frontom.

Već u petak poslijepodne lokalno je na riječkom području, a zatim i drugdje na Kvarneru došlo do jačeg razvoja olujne naoblake što je rezultiralo poslijepodnevnim pljuskovima uz pojavu grmljavine.

Već tada u tom prvom valu oborina potrošio se dobar dio akumulirane energije, a temperatura zraka znatnije je pala. Samim time došlo je do smanjenja potencijala za nadolazeću frontu koja je trebala stići u kasnim večernjim satima petka.

Nakon prvog vala oborina došlo je do prolaznog razvedravanje, ali samo do dolaska novih oblaka povezanih s djelovanjem frontalnog poremećaja.

U kasnim večernjim satima petka na vrijeme je počela djelovati i fronta koja je donosila lokalne pljuskove, a posebice u prvim satima subote bilo je i grmljavine.

Preneseno u brojke to znači sljedeće. DHMZ je u 8 sati u subotu objavio podatke o količinama oborina za protekla 24 sata. Najviše kiše u PGŽ izmjereno je u Delnicama i to 43 mm, slijede Krk sa 35, Kukuljanovo 27, Mali Lošinj 25, Crni Lug 23, Rijeka 22, Malinska 15, Parg i riječki aerodrom 13, Bakar 9, Rab 7, Crikvenica 4 mm.

Na razini Hrvatske fronta i ciklona donijeli su čak i ekstremne količine kiše. Tako je u Varaždinu izmjereno čak 128 mm kiše što je nevjerojatan podatak za 24 satnu količinu oborine. U Zagrebu je na postaji Grič izmjereno 81 mm kiše dok je primjerice u Maksimiru izmjereno 60 mm kiše. Naravno da tolika količina kiše nije mogla samo tako nestati pa se Zagreb, ali i sjever Hrvatske suočio s velikim poplavama, pa su nadležne službe imale pune ruke posla.

Od ostalih postaja u Hrvatskoj valja izdvojiti još Sljeme 56 mm, Ogulin 54, Senj 50 mm.

Vrijeme se tijekom subote na području PGŽ postepeno smiruje, a naoblaka je još uvijek prisutna. Tijekom poslijepodneva očekuje se njeno smanjenje. Treba svakako istaknuti činjenicu da je nakon prolaska ove promjene vremena temperatura niža i za desetak stupnjeva u odnosu na prije.

No, nadolazeći dani vraćaju sunce i toplinu, možemo reći na velika vrata. Možda još u nedelju temperature neće znatnije prelaziti 30 stupnjeva Celzijusa ,ali će zato već od ponedjeljka doći do znatnijeg zatopljenja. Tako u utorak i srijedu temperatura mjestimice može dosegnuti i do 35 stupnjeva Celzijusa.

Dakle, vrućina će obilježiti kraj srpnja i početak kolovoza, ali tjedan pred nama neće biti posve stabilan. Postoji mogućnost za lokalne pljuskove, naročito u zaleđu obale i u gorju u srijedu.

Sličan sadržaj