Analiza olujnih parametara za nadolazeću promjenu

Zbog nadolazeće promjene vremena, izdana su i brojna upozorenja DHMZ-a, a da bi moglo biti vrlo povoljno za olujne razvoje naoblake sugeriraju i karte olujnih parametara. U ovom tekstu analiziramo dva i navodimo kao primjer.

Prvi je CAPE, koji predstavlja raspoloživu potencijalnu energiju, a kao što se može vidjeti, ta energija u petak navečer mjestimice će biti prilično izražena. Predviđa se energija između 2200-3000 J/kg te bi osobito nestabilno moglo biti prema vanjskim kvarnerskim otocima.

IstraMet

Drugi parametar je Lifted Index (LI), a on što je negativniji to je opasnost od olujnog nevremena veća, odnosno atmosfera je nestabilnija, jer on predstavlja razliku u temperaturi između temperature okoline s temperaturom na oko 500 hPa u troposferi. Na primjeru istog termina, petak 23 sata, taj index bi mogao imati vrijednost između -8 i -10, što je također povoljna okolnost za nastanak jačih grmljavinskih oluja, nastanak superćelija pa čak i mogućnost pijavica.

IstraMet

DHMZ izdao upozorenja

DHMZ i njegovi djelatnici na društvenim mrežama ističu nužnost većeg opreza danas poslijepodne i navečer te u noći na subotu, osobito na Jadranu.

DHMZ kroz sustav Meteoalarm za riječku je regiju danas izdao narančasto upozorenje koje se odnosi na obilnu kišu, koje lokalno može pasti i preko 50 mm te pljuskove s grmljavinom, lokalno izraženiji te praćeni kratkotrajno olujnim vjetrom, a moguća je i pojava tuče te bujičnih poplava. Slično se odnosi i za Gorski kotar.

Sličan sadržaj