Stiže jača promjena vremena | Kraj mjeseca može obilježiti i vrućina

Nakon što nam lipanj i srpanj većinom prolaze u normalnom ljetnom tonu, koji će mnogi nazvati revijalan jer nema većih vrućina, gdje se uz normalne ljetne jutarnje i dnevne temperature izmjenjuju povremene fronte s oborinama, posljednja dekada srpnja donijet će nam nešto ekstremniji oblik vremenskih prilika i neprilika.

Pred nama je jedna jača promjena vremena (moguće i najjača ovog ljeta) popraćena različitim meteorološkim zbivanjima, reklo bi se prava ljetna nevera uz pljuskove i grmljavinu, lokalno popraćeno i sitnom i krupnijom tučom, a na moru zapadne Istre ne može se isključiti ni pojava pijavice. Takvom promjenom rezultirali su „dobro” posloženi sustavi iznad Europe. Da je stvar ozbiljna sugerira i Estofex prognoza koja za petak daje 2. stupanj upozorenja za opasne vremenske prilike.

Estofex.org

Sinoptička situacija

Po sjeveru se prostire polje niskog tlaka zraka (ciklone) koje povlače hladniji zrak sa Sjevernog pola, a uz dobro pozicioniranu Azorsku anticiklonu na Atlantiku, hladni zrak između spomenuta dva sustava lako spušta i do centra Europe.

Ovoga puta hladni je zrak ponovno dotakao planinski lanac Alpa, a s južne strane topli je zrak promjenio svoj smjer, odnosno doprinio stvaranju sekundarne ciklone kod Genovskog zaljeva.

Prilikom stvaranja Genovske ciklone do nas po visini stiže zrak obogaćen vlagom s Mediterana iz smjera jugozapada, koji prilikom nailaska preko ugrijane površine izaziva stvaranje jakih grmljavinskih sustava koji sa sobom mogu sadržavati i tuču.

Najnestabilnije će stoga biti u petak kada je za očekivati sve od navedenog, no važno je napomenuti kako se pojedine pojave ne moraju dogoditi na svakom području PGŽ-a već su one lokalnog karaktera (pod time osobito spada tuča). To može značiti : „u centru Rijeke pada pljusak, na Viškovu, Grobniku i Drenovi tek malo sipi, dok je tuča zabilježena samo na dijelu Korza”. U noći s petka na subotu očekuje se prolazak fronte, s time će ostatak subote biti uglavnom stabilan i malo svježiji nego proteklih dana.

U nedjelju će se nad nama nalaziti greben anticiklone pa će prevladavati stabilno.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana uglavnom uz lokalne pljuskove u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru, kojaa kap kiše moguća je i Rijeci, ostatak područja sunčano uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab promjenjiva smjera, navečer u Vinodolskom kanalu okretanje na umjerenu buru. Večernje temperature na Kvarneru 19 – 24°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Petak već do sredine dana valja očekivati prolazne lokalne pljuskove i grmljavinu, a popodne i navečer na ostatku područja pa bi lokalno moglo pasti i više od 30 mm oborine. Vjetar slab do umjeren promjenjiva smjera, u trenutku nailaska kiše moguć i jak vjetar. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, uz more koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 25 – 30°C, u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

Neverin.hr

U subotu još tijekom noći valja očekivati kišu i lokalne pljuskove, a zatim od jutra postepeno smirivanje. Sredinom dana u gorju uz umjerenu naoblaku, ostatak područja uglavnom vedro. S prvim satima zapuhat će umjerena i jaka bura osobito uz istočnu obalu Kvarnera gdje bi moglo biti i orkanskih udara, no već sredinom dana potpuno će oslabiti pa će do kraja dana na čitavom području puhati slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, uz more do 22°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 25 – 30°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

Nedjelja stabilna uz umjerenu naoblaku sredinom dana, temperature stupanj dva više.

Prema zadnjim prognostičkim modelima sami kraj mjeseca mogli bi obilježiti sunce i najviše temperature do sada ovog ljeta.

Sličan sadržaj