U prvom dijelu tjedna vruće i vrlo vruće, krajem tjedna mogućnost jače promjene vremena

Pred nama je još jedan promjenjiv vikend uz dosta kiše, no prije njega stiže vrućina. Ponegdje će biti i vrlo vruće u prvoj polovici tjedna da bi krajem tjedna uz frontu ponovno dobili osvježenje.

Sinoptička situacija

Ovakav razvoj događaja, uvjetovan je položajem sinoptičkih sustava pa tako na Azorskom području i dalje imamo jaku anticiklonu koja svoje grebene redovito pruža prema središnjoj Europi dok u pauzi između nailaze ciklonalni sustavi sa sjevernog Atlantika prema Europi.

Zašto je u Europi baš tako podnošljivo ljeto, ovih dana ima utjecaja područje oko zapadnog Sibira preko kojeg se trenutno diže dosta vruć zrak za te predjele, a koji je uglavnom dovučen od strane ciklona te velikom brzinom topi led na Sjevernom polu.

Tako na atlantskoj strani Skandinavije prema Atlantiku redovito se spuštaju hladni prodori sa Sjevernog pola koji zbog aktivnog Atlantika (ciklona na tom području) često spuštaju hladan ili svježiji zrak prema središnjoj Europi, a uspije li taj hladniji zrak doći do Alpa, onda već ima utjecaja i na naše područje.

Sličan scenarij događa se nakon gotovo svake ciklone s Atlantika, ojača se anticiklonalni greben kod Azora i prekrije dobar dio Europe. Na taj se način svježiji zrak zadržava nešto duže, zbog čega imamo i jaku buru na Jadranu usred ljeta.

Do četvrtka ćemo se nalaziti pod utjecajem grebena Azorske anticiklone, no vrijeme neće biti posve stabilno zbog strujanja nešto vlažnijeg zraka po visini pa će dnevni lokalni pljuskovi biti učestali narednih dana, osobito u gorju.
S jačanjem ciklone kod Skandinavije, sredinom će tjedna krenuti spuštanje svježeg zraka sa sjevera koji će ponovno doći do sjevernih obronka Alpa, no ovoga puta mogli bi se stvoriti pogodniji uvjeti za jačanje sekundarne ciklone kod Genovskog zaljeva koja bi nam za vikend mogla donijeti lokalno obilne količine oborina.

Zbog toga što je termin prognoziranja predalek, o toj će se promjeni govoriti nešto više za par dana, a do tada ljetoljupci će doći na svoje.

Prognoza i izgledi vremena

Danas (ponedjeljak) do kraja dana očekuje nas pretežno vedro vrijeme, nešto malo prolazne naoblake moguće je sredinom dana. Na cijelom području tiho, samo preko dana uglavnom slab jugozapadnjak. Maksimalne temperaturne vrijednosti na Kvarneru 25 – 30°C, a u Gorskom kotaru 22-27°C.

Utorak sličan ponedjeljku, uglavnom vedro, a sredinom dana uz prolaznu naoblaku gdje bi u gorju i zaleđu Rijeke moglo biti lokalnih kratkotrajnih pljuskova. Preko dana slab vjetar jugozapadnih smjerova, a ostatak dana uglavnom tiho. Područja uz kišu mogu imati malo jače nalete vjetra. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, lokalno par stupnjeva više, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Tijekom dana na Kvarneru vruće 28 – 33°C, a u Gorskom kotaru 24 – 29°C.

U srijedu nas očekuje još jedan promjenjiv dan, ujutro i navečer vedro, a sredinom dana uz umjerenu naoblaku. Na području Gorskoga kotara te dijelom zaleđa Rijeke, sredinom dana i popodne mogući su lokalno jači razvoji oblaka uz pljuskove i grmljavinu. Vjetar uglavnom slab promjenjiva smjera, sredinom dana jugozapadnjak. Jutarnje temperature na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C. Tijekom dana na Kvarneru još malo toplije 29 – 34°C, a u Gorskom kotaru 25 – 30°C.

IstraMet

U četvrtak je za očekivati više oblaka kao i malo prolazne kiše dok od petka vjerojatno slijedi postepeni nailazak kiše kao uvod u predfrontalne nestabilnosti za vikend.

IstraMet

Sličan sadržaj