Saznajte zbog čega imamo čestu kišu i do kada će potrajati te zašto ne možemo uspoređivati Rijeku s Londonom

Foto: Denis Flego

Još jedan tjedan obilježen je kišom i to na čitavom području PGŽ-a, a mogućnosti za potpuno stabilan vikend također padaju u vodu.

Što je uzrok česte kiše na riječkom području?

Rijeka – „grad koji teče”, nije to uzrečica bez razloga. Ipak je ovo jedno od najkišovitijih područja u Europi, možda ne baš centar Rijeke, ali zaleđe oko Učke te područje Grobničkih Alpa, definitivno da. Trebamo znati kako je Učka jedan od najvećih uzroka kiše na Kvarneru upravo zbog toga što se nalazi na jugozapadu te se dužinski proteže u smjeru sjever-jug. Takav položaj planine je gotovo idealan za razvoj orografskih oborina prilikom puhanja jugozapadnog vjetra po visini koji dolazi preko toplog Jadranskog mora s kojeg se skuplja zrak obogaćen vlagom te ga takvoga uzdiže u visine nailazeći na Učku.
Prilikom uzdizanja takvog zraka u više predjele gdje je hladnije, dolazi do kondenzacije (stvaranje oblaka), a vrlo ubrzo i kiše iz oblaka koja se širi dalje nad čitav sjeverni Kvarner. Slična se stvar događa i na Grobničkim Alpama koje također uzdižu vlažan zrak u visinu koji se hladi i kondenzira pa Platak i posebno Lividraga znaju imati i pet puta veću godišnju količinu oborina od Rijeke!

Česta zabluda u usporedbi Rijeke i Londona

Ono što također moramo spomenuti je česta usporedba Rijeke i Londona, koja uopće ne stoji. Naime, Rijeka u prosjeku godišnje dobije oko 1550 mm oborine, a London tek oko 600 mm oborine. “Problem” Londona su oblaci, kojih je daleko više nego u Rijeci. Oblačnih dana godišnje u prosjeku u Londonu ima čak 320, dok Rijeka ima preko 70 vedrih dana. U Londonu kiša pada često, ali pada većinom slabim intenzitetom i ni u jednom mjesecu prosječno ne padne više od 60 mm, kao što se može vidjeti iz donjeg prikaza.

Sinoptička situacija

Sada kada znamo zašto u Rijeci često pada kiša i pod kojim uvjetom, možemo prijeći na prognozu. Do kraja tjedna sinoptički gledano i dalje imamo polje visokog tlaka zraka nad Azorima te sjevernom Afrikom i dijelom Mediterana. Ciklonalni sustavi su i dalje smješteni po središnjoj i sjevernoj Europi te dolazeći s Atlantika u Europu donose vlažan i nestabilan zrak. Naše se područje i dalje nalazi između ta dva sustava pa područje Alpa konstantno reagira sa stvaranjem novih sekundarnih ciklona prilikom čega se zapadnjak koji nailazi na Alpe, po južnoj strani zakreće na jugozapadnjak koji zatim puše nad naše područje. I na primjeru nadolazećih oborina koje se očekuju za petak navečer, može se vidjeti opisana situacija.

Neverin.hr

Na početku teksta smo ukratko objasnili što se zatim događa na našem području, a takvo će se vrijeme zadržati sve dok ciklonalni sustavi preko Europe ne odu sjevernije, odnosno dok ne ojača anticiklona južnije i pogura ciklone sjevernije. Na sreću, jačanje Azorske anticiklone je izgledno od ponedjeljka što će imati utjecaja na vrijeme kod nas tek u utorak donoseći kraći stabilni period (vjerojatno par dana), a do tada slično kao i prethodnih dana, svakodnevna povremena kiša uz par sunčanih sati.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana uz umjerenu naoblaku, u zaleđu Rijeke uz lokalnu povremenu kišu. Puhat će slabo i umjereno jugo, u gorju jugozapadnjak. Večernje temperature na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Subota uglavnom uz umjerenu naoblaku, na jugu Kvarnera i uz duža sunčana razdoblja bez kiše, a sredinom dana i popodne oko Učke i u zaleđu su mogući lokalni pljuskovi. Do sredine dana slab vjetar promjenjiva smjera, a zatim ponovno umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, u mjestima s kišom do 11°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

Nedjelja uz umjerenu do potpunu naoblaku na čitavom području. U zaleđu Rijeke i u gorju uz lokalnu povremenu kišu, a navečer prolazne kiše može biti i na kvarnerskim otocima. Puhat će umjereno do jako jugo, u gorju jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, lokalno do 21°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

U ponedjeljak slijedi prolazak ciklone, a s njom i nova kiša. Prevladavat će oblačno vrijeme, na čitavom području cijeli dan uz povremenu kišu i pljuskove pa će se ponovno lokalno skupiti obilna količina oborina. Puhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak. Temperaturno slično kao u nedjelju. Od utorka stabilnije, a detalje donosimo u novoj tjednoj najavi.

Neverin.hr

Sličan sadržaj