Na riječkom području i dijelu Gorskog kotara pala i obilnija kiša | Najmanje kiše vidi se za subotu

Nalazimo se u dosta statičnoj sinoptičkoj situaciji prema kojoj se nad srednjom Europom, sjevernim Balkanom i sjevernim Sredozemljem nalazi plitko ciklonalno polje, a po visini kruži razmjerno hladan i vlažan zrak, što rezultira oblačnim vremenom s čestim oborinama te temperaturama oko ili ispod prosjeka.

Najviše kiše na riječkom području i zapadu Gorskog kotara

Upravo zbog statičnosti sinoptičke situacije događa se da riječko područje i zapadni dio Gorskog kotara dobiva i najviše kiše. Vidi se to i prema podacima DHMZ-a, od četvrtka u 8 sati, gdje je u 24 satnom razdoblju najviše kiše palo u Crnom Lugu (39 mm) i Rijeci (38 mm). Slijedi Kukuljanovo s 35 te Bakar s 29 mm. U Crikvenici su izmjerena 22 mm kiše, Malinskoj i aerodromu na Krku 18 mm, Begovom Razdolju 17 mm, Pargu 13 mm, Krku 12 mm, Delnicama i Rabu 9 mm, dok je tek 1 mm kiše pao u Malom Lošinju.

Pojedine automatske postaje prešle 100 mm do sada u svibnju

Nestabilan svibanj do sada rezultira činjenicom da su neke automatske postaje na riječkom području prešle i 100 mm oborine. Prema Pljusak.com stranici, Matulji imaju 122 mm, a u “klubu 100” su još Kastav sa 113 mm te Vele Mune sa 105 mm i Drenova sa 103 mm.

Dosadašnja kioličina kiše, Izvor: Pljusak.com

No, tu kiši nije kraj…

Stabilizacije nema, a subota bi trebala biti najstabilnija u nizu

Zapravo, iz ovih postavki sinoptičkih sustava i nije moglo biti iznenađenja jer orografija područja čini svoje, a situacija se neće bitnije mijenjati ni idućih sedam dana, s iznimkom subote koja bi trebala biti najstabilniji dan u nizu, iako ni tada se neće moći isključiti mogućnost kiše i pljuskova.

Više o tome slijedi u posebnoj prognozi za vikend koju ćemo objaviti na portalu.

Sličan sadržaj