I dalje bez visokih temperatura | Kiša stiže već u utorak

IstraMet

Stabilno vrijeme s ugodnim temperaturama (oko prosjeka) pratilo nas je prethodna dva dana, a s istim vremenom ulazimo i u novi tjedan. Međutim, takvo vrijeme neće još dugo potrajati jer kako se čini, ovaj ćemo tjedan zapamtiti po kišnome vremenu. Razlog tome je što ćemo se nalaziti na granici između grebena Azorske anticiklone i područja niskog tlaka zraka nad središnjom i sjevernom Europom pa će područje Alpa biti konstantno na udaru hladnih fronti i jugozapadnog (vlažnog) strujanja, a što će imati direktan utjecaj i na naše područje.

Sinoptička situacija

No, prije toga naše se područje (trenutno) nalazi na grebenu anticiklone centrom kod Bjelorusije koja nam i omogućava ovo lijepo vrijeme zadnjih dana, a kako se anticiklona bude udaljavala dalje prema Rusiji, otvorit će se put za dolazak hladne fronte koju gura ciklona kod Irske. Hladna fronta će prilikom nailaska do Alpa potencirati novi sekundarni centar kod Genove koji će dodatno pojačati jugozapadno visinsko strujanje te već u utorak započeti novu kišnu epizodu na Kvarneru.

Zadržat će se kišno i nestabilno do kraja tjedna, a razlog je što će se ciklonalni sustavi sporo pomicati zbog zadržavanja anticiklona kod Rusije, Grenlanda i Azora pri čemu će se ciklonalni sustavi naći u blok poziciji narednih nekoliko dana.

To u prijevodu znači da će i nakon prve ciklone, od srijede nastaviti struati jugozapadno visinsko strujanje konstantno dopunjavajući naše područje s vlagom iz Mediterana, a uz povremena nailaženja fronti i pokoju ciklonu. Sljedeća je ciklona stoga na redu već u petak što nagovješta da bi i vikend mogao ostati nepovoljan, no spas od kiše vjerojatno leži odmah nakon te ciklone, o čemu ćemo detaljnije još pisati.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana pretežno vedro. Zapuhat će slabo i umjereno jugo, u gorju jugozapadnjak. Dnevna temperatura na Kvarneru 20 – 25°C, u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

U utorak uglavnom pretežno vedro do popodne, zatim slijedi nailazak naoblake sa zapada, a navečer i kiše. Jugo će sredinom dana puhati umjereno, u gorju jugozapadnjak, a navečer će puhati malo slabije na Kvarneru , a jače u gorju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 11 – 16°C, lokalno u zaleđu do 8°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

Srijeda nestabilna, još do ujutro uz umjerenu kišu, zatim na većem dijelu Kvarnera uz umjerenu do potpunu naoblaku, a samo u zaleđu uz mogućnost povremene kiše dok navečer slijedi ponovno širenje kiše na čitavom području. Ukupno će past na Kvarneru 5 – 20 mm, lokalno oko Učke i u Gorskom kotaru do 40 mm. Puhat će jugo i jugozapadnjak koji će prema kraju dana jačati do umjerenog i jakog. Jutarnja temperatura na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

U četvrtak također kiša gotovo cijeli dan, a količina bi mogla biti slična onoj u srijedu. I dalje će puhati jugo, a temperaturno slično. U petak je moguća i kratkotrajna pauza od kiše, no bez puno sunca. Dugoročno gledajući pravog ljeta još nema na vidiku dok se temperaturno držimo oko prosjeka i proživljavamo svibanj od kraja prošlog stoljeća.

Sličan sadržaj