Najviše oborina Gorskom kotaru, slijede hladniji dani / Jaka ciklona krajem siječnja!

1920049_903201159710845_768236502444850161_n

Petak je u Gorskom kotaru bio pravi zimski dan. Snijeg je počeo padati negdje oko podneva i od tada pada slabim do umjerenim intenzitetom, a u subotu u 7h, izmjereno ga je i 36 cm u Begovom Razdolju, 16 cm u Delnicama, 12 cm u Pargu, a tek 1 cm zabilježen je u Crnom Lugu.
Snijeg je bio obilniji na istoku Gorskog kotara te u njegovom središnjem dijelu, upravo, zbog položaja ciklone nad južnom Italijom. Manje snijega dobili su zapadni i sjeverni predjeli, ali kako vidimo iz pregleda visina snijega, ipak ga je bilo.
Prebačeno u milimetre, posvuda na službenim postajama u Gorskom kotaru preko 20 mm oborine.
Slab snijeg će biti moguć na području Gorskog kotara i u prvom dijelu nedjelje, a onda se u poslijepodnevnim satima ipak očekuje prestanak oborina. Jedino krajnji istok područja može i u poslijepodnevnim satima nedjelje imati i nešto slabog snijega.

Na Kvarneru je petak obilježila bura. Na otoku Krku lokalno su mjereni orkanski udari, na istoku Rijeke i olujni udari.
Bura i snijeg znatno su otežavali promet, i kopneni i pomorski.

Subota je donijela smirivanje bure. Od 16 sati autocestom A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica ukida se zabrana zbog vjetra, pa je promet dopušten svim vozilima.
U 15 sati ukinuta je zabrana zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) od Bakra do Senja za I. i II. skupinu vozila – autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.
Nedjelja će još donijeti slabe oborine, u vidu kiše na istočnom priobalju, a slab snijeg moguć je u najvišim predjelima istočnog riječkog zaleđa.
Bure će biti i tijekom nedjelje, ali uz mogućnost olujnih udara.

S odmicanjem i popunjavanjem ciklone, doći će i do razvedravanja, pa u novi tjedan ulazimo s hladnijim vremenom. Jutarnje temperature u gorju će mjestimice i ispod -10°C, a dnevne će biti u minusu. Na Kvarneru, jutarnje mogu u minus, a danju neće biti više od 10°C.

Stabilno će biti do četvrtka, a onda slijedi jedna od jačih ciklona koju smo imali prilike pratiti. Sadašnji prognostički modeli daju joj u centru i 970 hPa. Ostvare li se ove najave, očekuju se vrlo burne meteorološke prilike, od orkanskog juga i obilne kiše, a u konačnici je u igri i snijeg, ne samo u gorju.
Vrlo je zanimljiva situacija i za početak veljače. Događanja neće nedostajati.

Više o tome idućih dana. Zaključit ćemo pregled s najavom stabilnijih i hladnijih dana u novom tjednu, sve do četvrtka.

Naslovna: Platak, foto: Alen/RIMETEO

Sličan sadržaj